0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Rattenbestrijding thuis

Hebt u ratten in huis en wil u eerst proberen om ze zelf te bestrijden met producten die in doe-het-zelf zaken te koop zijn? Let op: het gebruik van rattenvergif kan gevaarlijk zijn voor de mens en andere dieren. En vergeet dan niet dat deze producten u geen 100% garantie bieden en dat het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen op de juiste plaats een vak apart is.

Als u het probleem niet snel effectief aanpakt, dan loopt u het risico dat het probleem verergert en hebt u intussen kostbare tijd verloren, want ratten planten zich razendsnel voort. Bovendien gebruikt u waarschijnlijk meer producten dan noodzakelijk en berokkent u hierdoor meer schade aan het milieu of andere organismen die in de buurt leven en u niet hinderen.

In ongediertebestrijding is het bestrijden van ratten één van de moeilijkste karweien omdat ratten steeds resistenter worden aan de bestrijdingsproducten. Bovendien zijn ratten zeer intelligente dieren en is kennis van hun leefgewoontes en gedragspatronen nodig om ze efficiënt te bestrijden.

Vraag nu uw GRATIS offerte aan

Download this report

Dual Autogate Connect

Met behulp van een slim poortmechanisme maken de sensoren van Dual Autogate Connect onderscheid tussen ratten en muizen en gaan ze alleen open wanneer knaagdieractiviteit wordt gedetecteerd. Wanneer de sensor wordt geactiveerd, gaat de gemotoriseerde deur open om alleen knaagdieren het station binnen te laten, waardoor wordt voorkomen dat niet-doelwit ongedierte, andere dieren en onbevoegd personeel toegang krijgen tot het lokaas.

Dual AutoGate Connect biedt u een effectieve oplossing voor het detecteren, monitoren en behandelen van meerdere knaagdieren, waarmee u snel ratten kunt bestrijden aan uw eigendom.

Als onderdeel van onze reeks digitale ongediertebestrijdingsoplossingen, biedt het u realtime informatie over de knaagdieractiviteit in uw bedrijf die toegankelijk is via ons online rapportage- en analysesysteem, myRentokil.

 • Voor bedrijven en sterk gereguleerde omgevingen.
 • Vermindert de impact van pesticiden op het milieu.
 • Enkel knaagdieren hebben toegang tot het lokaas.

Radar Connect

RADAR Connect detecteert, vangt en isoleert muizen op efficiënte en hygiënische wijze. 

Een RADAR-apparaat heeft twee ingangen - één aan elk uiteinde van het apparaat, waardoor muizen door de doorgang kunnen rennen. Wanneer een muis twee opeenvolgende infraroodstralen verbreekt, schakelt hij een circuit uit dat beide ingangen onmiddellijk afsluit. Zodra de muis is opgesloten in de goed afgesloten kamer, komt het kooldioxidegas vrij. Het wordt algemeen erkend als een snelle methode. Er is geen gevaar voor besmetting omdat de muis volledig geïsoleerd blijft.

Met behulp van myRentokil, ons online rapportage- en analysesysteem, is alle muisactiviteit:

 • onmiddellijk gemeld en ook gealarmeerd
 • naar een lokale Rentokil-technicus. De audit trail is transparant bij eventuele incidenten.
 • Geschikt voor bedrijven die gemoedsrust willen, die zich houden aan strikte naleving van audits of waardevolle activa willen beschermen, zoals de voedingsindustrie, de famarceutische industrie, de gezondheidszorg, hotels en logistieke bedrijven.
 • Gebruikt de nieuwste ongediertebestrijdingstechnologie om muizen 24/7 te monitoren en te bestrijden.
 • Snelle bestrijdingsmethode.

Wering van knaagdieren

Zodra een huis of bedrijf met een muizeninfestatie te kampen heeft, zal het nieuwsgierige karakter van knaagdieren, tenzij het gebouw goed is beveiligd, hen helpen nieuwe gebieden te vinden om te verkennen terwijl ze zich door het gebouw verplaatsen.

Uw Rentokil technieker zal de juiste weringsmethoden voor elke omgeving voorstellen. Ze identificeren gebieden waar de muis toegang heeft en een schuilplaats, en bevelen weringsmethoden aan, zoals het afdichten van toegangspunten en het installeren van borstelstrips.

Onze oplossingen zorgen ervoor dat infestaties worden voorkomen en beperkt blijven om het risico op nieuwe infestaties te verminderen door de juiste oplossing voor elke omgeving te selecteren om ontoegankelijke gebieden aan te pakken.

Lokaas en monitoring

Als dragers van bacteriën vormen muizen een ernstig gevaar voor elk huis of bedrijf.

Voor elke situatie wordt de meest geschikte combinatie van lokazen en behandelingen op maat gemaakt.

Monitoringoplossingen detecteren vroegtijdig elke muisactiviteit. Specifieke maatregelen zijn dan alleen nodig bij acute besmettingen.

 • Geschikt voor woningen en bedrijven.
 • Lokazen en monitoring zijn uniek afgestemd op uw behoeften.
 • Een reeks oplossingen beschikbaar, waaronder niet-toxische bestrijdingsmethoden voor knaagdieren.

Knaagdieren opleiding en training

We kunnen uw personeel deskundige opleiding en training geven om de vroege tekenen van een muizeninfestatie te herkennen en waardevolle tips over hygiënepraktijken en weringtechnieken om uw bedrijf minder aantrekkelijk te maken voor deze knaagdieren.

 • Voor bedrijven met een wettelijke vereiste voor voedselveiligheid.
 • Zorgt ervoor dat uw personeel op de hoogte is van de best practices voor muizenpreventie.
 • Houdt uw bedrijf beschermd.

Praktische tips

Als u ondanks alles toch zelf iets wilt ondernemen om de rattenplaag te bestrijden, dan geven wij u hieronder enkele tips:

Rattengif

Rattengif wordt gebruikt als lokaas. De ratten worden aangetrokken door de geur en eten het op. Rattengif dat in de doe-het-zelf winkel te koop is, is meestal beschikbaar in twee vormen: blokjes of korrels. Het gif mag normaal gezien enkel gebruikt worden in rattenbakken zodat nieuwsgierige kinderen of huisdieren er niet bij kunnen. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval. Kinderen en huisdieren kunnen het rattengif aanzien voor snoep met mogelijk fatale gevolgen. Bovendien zijn deze lokazen ook niet altijd hygiënisch en vind je er na verloop van tijd overal resten van terug.

Een ander probleem bij het gebruik van rattengif is dat er vaak ook ander voedsel beschikbaar is. Ratten eten het lekkerste voedsel dat ze kunnen vinden. Het is daarom belangrijk dat u er eerst voor zorgt dat er geen ander voedsel te vinden is.

Rattenvallen

De rattenvallen die voor dit doel worden gebruikt, zijn dodelijk voor het dier of vangen het op humane wijze.

 • Bij een inloopval worden de ratten gevangen en blijven ze leven in de kist. U kan ze daarna eventueel weer loslaten in de vrije natuur waar ze de mens niet meer hinderen. Nadeel hiervan is dat de rat uw huis weer binnen kan gaan, of het huis van iemand anders

 • Een rattenklem daarentegen heeft als doel de ratten te vangen en onmiddellijk te doden. Het plaatsen van dit soort klemmen kan voldoende zijn om kleine rattenplagen tegen te gaan, maar bij grotere rattenplagen zijn ze zelden effectief en moet er vaak gewerkt worden met rattengif. Bovendien is het plaatsen van rattenvallen op strategische plaatsen een vak. Enkel getrainde en ervaren professionals weten waar ze de vallen best neerzetten voor een zo optimaal mogelijk resultaat omdat zij het verschil kennen tussen looproutes, verblijfplaatsen en nestplaatsen

Ultrasoonapparaten tegen ratten

Apparaten die ratten verjagen met ultrasoon geluid, trillingen, geluidsgolven of andere gelijkwaardige eigenschappen werken helaas niet. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er geen direct verband bestaat tussen het gebruik van deze apparatuur en het met succes afschrikken of verjagen van ratten. 

Professionele rattenbestrijding

Hoewel doe-het-zelf producten voor leken een voordelige manier zijn om rattenplagen op plaatsen met een laag risico te bestrijden, is voor plaatsen met een hoog risico, grotere rattenkolonies of terugkerende rattenplagen professionele ongediertebestrijding noodzakelijk.

De servicemedewerkers van Rentokil lossen uw rattenprobleem op en geven advies over hoe u uw huis in de toekomst vrij kunt houden van ratten en welke preventiemaatregelen u kunt nemen. Onze service is snel, effectief en biedt het hoogste niveau aan veiligheid voor uw gezin en huisdieren.

Hoe bereidt u zich voor op uw rattenbehandeling?

Nadat u een afspraak heeft ingepland bij ons, kan u zich beginnen voor te bereiden op ons servicebezoek. In onderstaande checklist vindt u een aantal voorbereidende stappen om te zorgen voor een effectieve eliminatie van ratten - en om ze buiten te houden.

Uw lokale rattenbestrijdingsexperts

Alle Rentokil-technici zijn hoog gekwalificeerd en opgeleid volgens de CEPA en VCA** industrienormen.
Onze lokale teams bieden een breed scala aan wereldwijde innovaties en oplossingen voor rattenbestrijding voor het meest effectieve resultaat.

Pest control expertise
Al meer dan 50 jaar beschermen we huizen en gebouwen tegen ongedierte in heel België
Vertrouw op de experten
Uw gecertificeerde partner in ongediertebestrijding en -preventie. Lid van BePMa, Belgian Pest Management Association
Veilige en efficiënte oplossingen
Een breed scala aan ongedierteoplossingen om aan de behoeften van uw bedrijf of huis te voldoen

Gerelateerde links

Ratten en muizen in de tuin voorkomen

Ratten en muizen in de tuin kan je maar best vermijden want ook daar kunnen zij schade veroorzaken. Lees wat u preventief kan doen tegen ratten en muizen.

Het verschil tussen ratten en muizen

Er zijn maar drie soorten ratten en muizen die het meest voorkomen en de grootste ongedierteproblemen veroorzaken in huizen en bedrijven wereldwijd, omwille van het feit dat zij zich makkelijk kunnen aanpassen aan de omgeving van de mens.

Vind een Rentokil locatie dichtbij u

We konden geen toegang krijgen tot uw locatie. Pas uw browserinstellingen aan of voer uw plaats of postcode hierboven in

Waarom Rentokil?

Uw partner in ongediertebestrijding. Vertrouw onze kennis en vakmanschap.