Vliegende mieren

Ook nu staan wij 24/7 voor u klaar. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Vliegende mieren

De meeste mieren hebben geen vleugels maar tijdens bepaalde periodes in het jaar zie je steevast zwermen vliegende mieren. Eind juli, begin augustus is traditioneel de paarperiode van de vliegende mieren. De vrouwtjes, de koninginnen, vliegen dan uit en paren hoog in de lucht met de uitverkoren mannetjes. Het is een echt spectaculair zicht: soms vliegen ze met honderden tegelijk uit. Dit zijn de paringszwermen. Na de paring verliezen de koninginnen hun vleugels en de mannetjes sterven kort nadien. De vrouwtjes beginnen dan een nestje onder de grond te bouwen. Daar ontstaat dan een hele nieuwe kolonie van vliegende mieren. Er kunnen vele grote kolonies ontstaan.

Zoals ook bij andere soorten heb je de verschillende standen binnen de groep; de koningin, mannetjes en je hebt de werknemers. De vrouwtjes zijn groter als de vliegende mannetjes. Als je de vliegende mieren ziet kruipen en op zoek naar voedsel dan zie je de werkmieren of de onvruchtbare vrouwtjes. Er kunnen wel duizenden vliegende mieren in een kolonie zitten.

Als je vliegende mieren in huis vindt dan is er een grote kans dat je last heb van een kolonie. De vliegende mieren zullen naar alle waarschijnlijkheid via een raam binnengedrongen zijn. De bestrijding van een plaag van vliegende mieren moet uitgevoerd worden door een professionele ongediertebestrijder.

Vliegende mieren herkennen

 • Kleine, geknikte antennes
 • Veel groter dan de werksters
 • Zeer smalle taille
 • Vier vleugels: de achterste vleugels zijn kleiner dan de voorste: hierdoor kun je ze makkelijker onderscheiden van andere vliegende insecten
 • Zeer smalle taille

Vliegende mieren: de schade die ze aanrichten

Echt schadelijk zijn vliegende mieren niet. Normaal gezien bijten of steken de insecten niet. Behalve als je echt in een nest trapt of erin gaat zitten natuurlijk. Dan kunnen ze wel mierenzuur op je spuiten. Dat irriteert een beetje, maar is verder niet zo erg.

De aanwezigheid van een kolonie vliegende mieren is vooral lastig: mensen vinden ze vies en zijn er bang van.

Vliegende mieren: overlast voorkomen

Vliegende mieren kan je niet voorkomen. Mieren zoeken voedsel, water en beschutting om er hun nest te bouwen. De preventie bestaat erin hen dat te ontzeggen.

Enkele tips:

 • Voorkom onafgedekte voedselbronnen
 • Laat de afwas niet ’s nachts niet staan
 • Laat geen etensrestjes op de vloer of op de tafel achter
 • Dicht barsten en spleten in muren, deuren en vensters en planken
 • Leg huismiddeltjes als kaneel, citroensap, koper en zelfs waspoeder op de plaats waar de mieren uw huis binnenkomen
 • Door ervoor te zorgen dat je geen mierennest in de tuin hebt, voorkom je de kans op overlast van vliegende mieren
 • Houd ramen en deuren dicht, of plaats horren
 • Verwijder boomstronken of ander rottend hout

Vliegende mieren bestrijden

De professioneel opgeleide technici van Rentokil kunnen uw probleem met vliegende mieren en ander ongedierte in huis oplossen. Onze service is snelen effectief en biedt het hoogste niveau aan veiligheid voor uw gezin en huisdieren. Bovendien ondervindt u geen enkele hinder van de bestrijding van vliegende mieren.

U kunt ons GRATIS bellen voor informatie over een professionele bestrijding van vliegende mieren in uw huis op het nummer 0800 20 160 of stuur ons een e-mail.


Rentokil: uw partner in ongediertebestrijding

Meer lezen over onze expertise bij u in de buurt

Postcode

Vestigingen


Zoeken


Ik heb hulp nodig bij

Contact


Bel uw plaatselijke vestiging

Particulieren: 0800 20 160
Bedrijven: 0800 20 123

of vul uw gegevens in en wij bellen u terug

myRentokil Login