Ook nu staan wij 24/7 voor u klaar. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Marters

De marter is een ongelooflijk dier, maar het kan ook veel schade aanrichten. Bij Rentokil zien we de laatste tijd een duidelijke toename van het aantal interventieverzoeken met betrekking tot marters. Maar de marter is een beschermd dier in België en Rentokil kan hierdoor niet ingrijpen om ze te verjagen of uit te roeien.

Naast hun natuurlijke habitat in de bossen en boomgaarden, bezetten de marters ook ruimtes in de buurt van de huizen omdat ze constant op zoek zijn naar voedsel. Ze zetten hun nesten op in schuren, zolders en garages. Helaas hebben ze ook een voorkeur om zich te vestigen onder motorkappen van auto's waar ze de bekabeling kunnen beschadigen. In stedelijke gebieden kunnen marters ernstige schade aanrichten.

Wat te doen bij de aanwezigheid van marters?

Het is belangrijk om weten dat de steenmarter één van de dieren is die in België wettelijk wordt beschermd en dat het daarom ten strengste verboden is om ze te vangen en/of te elimineren.

Hier zijn enkele nuttige links:

De problemen die een marter veroorzaakt

Steenmarters zijn knaagdieren en knagen dus aan alles wat op hun weg ligt. Ze kunnen heel wat knaagschade veroorzaken. Typische tekenen van probleem met steenmarters zijn:

  • Doorgeknaagde autokabels en –leidingen - steenmarters houden van de warmte van een automotor en kruipen graag onder de motorkap waar één van hun favoriete bezigheden bestaat uit slapen en autokabels doorknagen. In de meeste gevallen is de wagen onbruikbaar er moet hij gerepareerd worden door een garagist.

  • Lawaai - Steenmarters zijn nachtdieren en komen dus ‘s nachts tot leven. Jonge steenmarters zijn erg speels en lopen elkaar achterna. Bovendien verjaagt moeder-steenmarter haar jongen uit het nest als ze volwassen genoeg zijn. Ze doet dit door te vechten en luidkeels te schreeuwen. Het is vaak door het lawaai dat ze maken dat de inwoner van het huis merkt dat er steenmarters in huis zijn.

  • Gaten in isolatie - steenmarters maken hun nest daar waar het warm is. Isolatiemateriaal is dus een ideaal plekje voor hen. Ze knagen gaten in de isolatie van uw woning (bijvoorbeeld onder het dak) waardoor er energie verloren gaat.

  • Kenmerkende geur - steenmarters urineren en ontlasten zich steeds op dezelfde plek. Na een tijd veroorzaakt dit uiteraard een sterke geurhinder. Bovendien nemen ze prooien mee naar hun nest. De niet opgegeten resten verrotten, produceren stank en trekken ongedierte aan – vooral vliegen.

  • Dode dieren - steenmarters zijn niet gevaarlijk maar ze houden wel van kippen, vogels en eenden. In de buurt van een kippenhok, een volière of een vijver kan het dus wel zijn dat zij de dieren aanvallen en doden om op te eten.

Rentokil: uw partner in ongediertebestrijding

Meer lezen over onze expertise bij u in de buurt

Postcode

Vestigingen


Zoeken


Ik heb hulp nodig bij

Contact


Bel uw plaatselijke vestiging

Particulieren: 0800 20 160
Bedrijven: 0800 20 123

of vul uw gegevens in en wij bellen u terug

myRentokil Login