Ook nu staan wij 24/7 voor u klaar. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

HOUTWORM BESTRIJDEN EN VOORKOMEN

Problemen met houtinsecten in uw bedrijf of in huis?

De term ‘houtworm’ is een verzamelwoord voor verschillende soorten houtbeschadigende kevers en wordt gebruikt voor de larve- en wormfase van het insect. Deze houtborende insecten leggen namelijk hun eitjes in gebarsten hout en de larven en wormen boren gaten in het hout en eten het hout. De aanwezigheid van houtwormen wordt meestal te laat opgemerkt. Ze kunnen ongezien tot 4 jaar lang het hout beschadigen, wat zelfs kan leiden tot verpulvering van houten meubels tot het instorten van trappen, de vloer, houten balken,...

Sommige van deze houtinsecten hebben prachtige namen zoals Doodskloppertje of Spinthoutkever. Maar hoe ze ook heten: als ze in uw houten constructies zitten, moeten ze bestreden worden.

Rentokil heeft specialisten in huis die niets anders doen dan houtworm bestrijden. Houtworm behandelen vergt een grote expertise en know-how. Onze experts zijn speciaal opgeleid om de verschillende soorten houtworm te herkennen om zo een aangepaste behandeling voor te stellen die het houtwormprobleem snel, efficiënt en permanent oplost.

Vraagt u zich af wat te doen tegen houtworm? Wij helpen u graag:

Bedrijven

0800 20 123

Particulieren

0800 20 160

Vraag nu uw GRATIS offerte aan

Wat is houtworm?

Een houtworm is de larve van de houtkever, in de volksmond ook wel ‘memel’ genoemd. Een vrouwtjeskever legt haar eitjes in de spleten van het hout. Bij een temperatuur tussen de 12 en 35 graden ontwikkelen de eitjes zich tot houtwormen. Deze eten van het hout en boren gaten in meubels, trappen, vloeren en balken en nestelen zich tussen 2 tot 4 jaar in het hout en bouwen zo een gangenlabyrint uit. Wanneer de houtworm zich ontwikkeld heeft tot houtkever, komt hij uit het hout en zoekt een vrouwtjeskever om te paren die dan weer eitjes legt in uw hout. Een cyclus die zich eindeloos kan herhalen.

Voor meer info over de verschillende soorten houtkevers, klik hier

Herkennen van een houtwormplaag

Denkt u last van houtworm te hebben? De typische tekenen van een plaag zijn:

 • Vers geboorde gaatjes in hout
 • Tunnels in het hout
 • 'Zaagsel' of 'boormeel' op de grond
 • Beschadigde en verzwakte vloerplanken
 • Afbrokkelend hout
 • Dode kevers
 • Volwassen kevers
 • Eitjes
 • Houtworm larven
 • Een knagend, raspend geluid, vooral op warme dagen

Voor meer gedetailleerde info, klik hier

Risico’s

Houtworm kan enorm veel materiële en structurele schade aanrichten aan meubels en houten structuren van gebouwen:

 • Schade aan houten meubels, nieuwe en antieke, waardoor uw meubel lelijk en gammel kan worden 
 • Balken in het dakgebinte die doorgeknaagd worden, waardoor er stabiliteitsproblemen en instortingsgevaar kan ontstaan
 • Ingezakte treden van trappen
 • Doorgezakte planken van parketvloeren

Houtworm voorkomen

Het is heel goed mogelijk dat u niet beseft dat u een probleem hebt met houtworm totdat de uiterlijke kenmerken zichtbaar worden. En dan is de schade meestal al heel groot. 

Hoe kan houtworm vermeden worden?

 • Inspecteer hout bij binnenkomst in uw gebouw. Ook via brandhout kan houtworm zijn intrede doen. Controleer dus brandhout altijd op tekenen van houtworm voor je het in huis legt.
 • Houtworm kiest het liefst voor onbehandeld hout, dus hout waar geen verf, vernis, lak boenwas of beits op aangebracht is. Behandel hout dus eerst met het gewenste product voordat u het hout verwerkt in uw huis.

Bestrijding van houtworm begint dus bij preventie. Eens de houtworm in het gebouw zit, is het een stuk lastiger om ze zelf te bestrijden. Als u last hebt van houtworm, doe dan dienst op een professionele ongediertebestrijder.

Soorten houtworm

Professionele houtwormbestrijding in uw woning en uw bedrijf

Voor Rentokil is het prioriteit om uw gebouw houtwormvrij te houden. Houtworm in huis moet door vakkundige servicemedewerkers worden behandeld, omdat aanhoudende problemen tot grote bouwkundige schade kunnen leiden. Veel houtwormplagen blijven jarenlang verborgen, met wijd verspreide en ernstige schade tot gevolg. Zodra u denkt dat u een houtwormprobleem hebt, is het belangrijk snel actie te ondernemen.

Voor we met een behandeling beginnen, voert een onderzoeker van Rentokil een grondige inspectie uit om de mate van het houtwormprobleem te bepalen. Het onderzoek zal uitwijzen om welke soort houtwormplaag het gaat, hoe ver hij zich heeft verspreid en wat de juiste behandeling is.

Hierbij meer info rond deze behandelingen

Rentokil Pest Control: uw professionele partner in ongediertebestrijding

Rentokil is reeds 50 jaar uw betrouwbare partner voor het creëren van een veilige en gezonde leefomgeving in uw bedrijf en uw huis. We beschikken daarvoor over de nodige kwaliteitscertificaten en veiligheidsattesten.

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde houtworm specialist of heeft een een andere vraag over milieu- en diervriendelijke ongediertebestrijding of ongediertepreventie? Neem dan contact op met onze experts voor een snelle, efficiënte en discrete oplossing of gratis prijsofferte. Onze gecertificeerde houtwormbestrijders beschikken over de juiste materialen, kennis en expertise om ongedierte in huis of in uw bedrijf snel en doeltreffend te bestrijden en op termijn te voorkomen. En daar zijn onze klanten in verschillende sectoren getuigen van.

Rentokil: uw partner in ongediertebestrijding

Meer lezen over onze expertise bij u in de buurt

Postcode

Vestigingen


Zoeken


Ik heb hulp nodig bij

Contact


Bel uw plaatselijke vestiging

Particulieren: 0800 20 160
Bedrijven: 0800 20 123

of vul uw gegevens in en wij bellen u terug

myRentokil Login