Ook nu staan wij 24/7 voor u klaar. Neem contact met ons op via 0800 20 123  of mail ons

Houtzwam en kelderzwam

Zwam is een verzamelnaam voor alle soorten houtaantastende schimmels, zoals huiszwam kelderzwam, poriënzwam en paaltjeszwam.

Huiszwam en kelderzwam zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van rottend hout - in oude, maar ook in nieuwe gebouwen.

Oorzaak is over het algemeen een vochtprobleem, vaak in combinatie met een slechte ventilatie. De grootste vijand van hout in gebouwen is vocht. Als hout langdurig vochtig is en blijft, onstaat er een zwamaantasting die houtrot veroorzaakt en de sterkte van het hout drastisch aantast.

De huiszwam is de meest beruchte soort. Deze zwam ontwikkelt zich vanuit sporen (microscopisch kleine zaadjes). Wanneer deze zich op een gunstig terrein bevinden, kunnen ze ontkiemen. Na het ontkiemen groeien ze uit tot een netwerk van fijne draden, die een mycelium of zwamvlok vormen. Naargelang de omstandigheden kan deze zwamvlok zich van een witte, vlokkige massa tot parelgrijze of witte viltachtige "vellen" ontwikkelen. Soms zijn er nog andere kleurschakeringen mogelijk.

In een volgend groeistadium bundelen de draden zich tot strengen, die tot 1 centimeter dik kunnen worden. Deze strengen kunnen, indien de omstandigheden gunstig zijn, groeien over grote afstanden en doordringen in het metselwerk. De kleur van de strengen is licht- tot donkergrijs. In gunstige omstandigheden zijn ze taai en elastisch ; bij uitdroging worden ze broos.

Het vruchtlichaam van de zwam heeft meestal een ronde of ovalen vorm. De kleur is meestal roestbruin met een witte tot geelwitte groeirand. Het roestbruine gedeelte bevat de sporen, die zich opnieuw met de lucht zullen verspreiden.

Vraag nu uw GRATIS offerte aan

Meer lezen over onze expertise bij u in de buurt

Postcode

Vestigingen


Zoeken


Ik heb hulp nodig bij

Contact


Bel uw plaatselijke vestiging

Particulieren: 0800 20 160
Bedrijven: 0800 20 123

of vul uw gegevens in en wij bellen u terug

myRentokil Login