Ook nu staan wij 24/7 voor u klaar. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Risico’s en gevolgen

De aanwezigheid van duiven en andere vogels in uw omgeving kan grote gevolgen hebben.

ZIEKTES: Duiven en andere vogels kunnen verschillende bacteriën, virussen, mijten en schimmels met zich meedragen. Als mensen met de duiven in aanraking komen, kunnen deze ziekteverwekkers overgedragen worden op mensen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door 

 • inademing: dit kan leiden tot longziekten zoals de papegaaienziekte.
 • opgedroogde uitwerpselen, veren en huidschilfers: deze kunnen allergieën veroorzaken, wat kan leiden tot astma en duivenmelkerlong.
 • parasieten: duiven dragen parasieten met zich mee zoals bloedluis
 • Vogelkadavers: deze zorgen voor maden en ander ongedierte

SCHADE AAN GEBOUWEN:

 • Eén duif produceert gemiddeld 14 kilo poep per jaar. De uitwerpselen zijn schadelijk voor de bouwkundige staat van gebouwen. Het zuur in de uitwerpselen kan onherstelbare schade veroorzaken aan onder andere voegwerk, steen, beton en verflagen. Ook gebouwen van kalksteen of zandsteen zijn zeer gevoelig voor deze zuren. De uitwerpselen leiden ook tot corrosie van de daken. 
 • Duivennesten veroorzaken ook schade aan gebouwen. Duiven planten zich het gehele jaar voort, waardoor ze op ieder moment van het jaar op zoek zijn naar nestgelegenheid. Ze nestelen aan goten, schoorstenen, richels en in het buitendeel van de airconditioning. Regenpijpen, goten en afvoeren kunnen zo verstopt geraken en wateroverlast veroorzaken. Of de airco of schoorsteen geraakt zo verstopt wat tot brandgevaar kan leiden.

SCHOONMAAK- en REPARATIEKOSTEN: jaarlijks worden miljoenen euro’s uitgegegeven aan het schoonmaken en herstellen van panden die aangetast zijn door duivenpoep.

BEDRIJFS- en REPUTATIESCHADE: Een gevel die ontsierd is door schade van duivenoverlast, bezorgt uw bedrijf geen mooi uiterlijk imago. Of als u een terras of tuin hebt waar duiven zijn en dat ondergepoept wordt, gaan klanten uw locatie beginnen te vermijden. Dit kan dus zelfs leiden tot inkomstenderving, in sommige gevallen zelfs tot claims. Het komt ook voor dat bedrijven delen van de bedrijfsvoering moeten stilleggen ten gevolge van vogels. Voorts veroorzaken vogels ook stankoverlast en bestaat het risico dat vogels worden aangereden of met vliegtuigen botsen.

ONVEILIGE WERKOMSTANDIGHEDEN: wanneer vogels broeden, kunnen ze agressief reageren op mensen, helemaal wanneer de eieren uitgekomen zijn. Dit kan (schijn)aanvallen veroorzaken, bijvoorbeeld bij medewerkers die buiten onderhoudswerken uitvoeren of bv. airco of zonnepanelen plaatsen. Tijdens het broeden mogen de vogels zelfs niet verstoord worden wat een verstoring van het werkritme kan veroorzaken. Door aanwezige vogelpoep kan een werknemer zelfs weigeren te werken omwille van het gezondheidsrisico.

AUDITS: wanneer een bedrijf moet voldoen aan bepaalde normeringen (als HACCP of BRC??), kunnen vogels een bedreiging vormen. Vaak moeten daardoor dus preventieve maatregelen genomen worden. Vooral bij voedselproducerende en -verwerkende bedrijven is dit heel belangrijk. Dit kan bij niet respecteren van de richtlijnen zelfs leiden tot het stilleggen van de activiteiten.

Professionele vogelwering Rentokil

De werkwijze om vogels te bestrijden van Rentokil is de volgende:

 1. INSPECTIE

Onze gekwalificeerde techniekers komen op locatie en inspecteren de omvang van het vogelprobleem en de omstandigheden. Ze inspecteren volgende zaken:

 • Hoe groot is de overlast?
 • Welke vogels veroorzaken de overlast?
 • Hoe ziet de omgeving er uit en hoe is dit van invloed op de overlast?
 • Welke regels en richtlijnen inzake voedselveiligheid (BRC, HACCP, Max & Spencer, …) zijn van toepassing?
 • Met welke bouwkundige voorschriften moet er rekening gehouden worden?
 • Welke oplossing(en) is zijn mogelijk in deze specifieke situatie?

Na deze analyse wordt een voorstel op maat gemaakt en met u besproken.

 1. UITVOERING

Na uw goedkeuring worden de werken ingepland, rekening houdend met een bestaande projectplanning om zo efficiënt mogelijk te werken en de overlast voor iedereen zo klein mogelijk te maken. Bij een groter project wordt ook overlegd met de klant en andere aannemers. Indien nodig is er overleg met buren of de gemeente en vragen we vergunningen aan.

Op vele plaatsen moet vogelwering geïnstalleerd worden op hoogte, met een hoogwerker of een kraan . Onze techniekers hebben een hoogwerker certificaat en zijn gewoon op hoogte te werken.

Rentokil volgt het IPM (Integrated Pest Management) systeem, een methode opgemaakt voor een duurzame en preventieve en zoveel mogelijke gifvrije ongediertebeheersing, rekening houdend met mens, dier en milieu. IPM is onderdeel van diverse Food Safety standaarden.

 1. ONDERHOUD

Voor de duurzame vogelweringsystemen kan er een onderhoudscontract afgesloten worden. Zo wordt het vogelweringssytseem periodiek gecontroleerd en waar nodig hersteld.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Vestigingen


Zoeken


Ik heb hulp nodig bij

Contact


Bel uw plaatselijke vestiging

Particulieren: 0800 20 160
Bedrijven: 0800 20 123

of vul uw gegevens in en wij bellen u terug

myRentokil Login