Vogelwering tegen vogels
In mijn blog van vorige week heb ik het al gehad over de mogelijke problemen die vogels kunnen veroorzaken in bedrijven. Vandaag wil ik iets dieper ingaan op de soorten vogels die vogeloverlast kunnen veroorzaken en de manier waarop bedrijven effectieve duivenwering kunnen aanbrengen.
De meeste vogelsoorten zijn welkom in stedelijk gebied en veroorzaken ook geen problemen. Maar sommige soorten gedijen dankzij voedsel dat door de mens ter beschikking wordt gesteld en kunnen voor overlast zorgen als ze te talrijk worden. Ze zijn op zoek naar beschutting en voedsel en strijken massaal neer op gebouwen. Ze bouwen er ook nesten en zijn vaak de oorzaak van structurele schade en bevuiling van het gebouw en de directe omgeving.
Het onder controle houden van de vogelpopulatie is onderworpen aan wetgeving. Heel wat vogelsoorten zijn – terecht – beschermd door de wet en zij kunnen enkel verstoord, geweerd of gedood worden in welbepaalde omstandigheden of seizoenen.
Welke vogelsoorten kunnen overlast veroorzaken?
Duiven
Grote aantallen duiven kunnen zich groeperen op richels of daken. Dit is een gewoonte die ze hebben geërfd van hun wilde voorouders de “rotsduiven” die voornamelijk op kliffen leven. Hun uitwerpselen kunnen zich opstapelen en bouwmaterialen aantasten – vooral kalksteen en kalkhoudende zandsteen. Een schimmel die groeit uit de uitwerpselen corrodeert de steen en maakt het oppervlak poreus. Op die manier kan water in de steen binnendringen en bij vorst kan de steen dan barsten. In steden zoals Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent zijn heel wat gebouwen vervaardigd uit dit soort stenen.
Spreeuwen
Spreeuwen gaan vaak ‘s nachts in grote aantallen op gebouwen zitten en bevuilen zo de gebouwen en de directe omgeving met hun uitwerpselen. Ze bouwen hun nesten in en rondom gebouwen in holtes zoals afvoerpijpen, gaten in muren en plafonds, … Spreeuwen eten zowat alles – gaande van graan en afval tot insecten, zaden en bessen.
Huismussen
Huismussen bouwen hun nesten vaak in grote gebouwen waar voedsel verwerkt of opgeslagen wordt – zoals fabrieken en opslagplaatsen. Ze bouwen grote, slordige nesten van gras en bladeren en besmetten oppervlakken en producten met hun uitwerpselen en nestmateriaal. Ze kunnen ook verpakte voedingsproducten aantasten doordat ze de verpakkingen doorboren met hun snavel.
Meeuwen
Een aantal meeuwensoorten veroorzaken veel overlast in kustgebieden. Op één of andere manier ontdekten ze dat een dak een goede plaats is om een nest te maken en dat stedelijke gebieden ideaal zijn om er te wonen omdat er veel eten voorhanden is.
Zilvermeeuwen maken graag hun nest op de daken van huizen en veroorzaken voornamelijk lawaaihinder omdat ze constant krijsen. Een andere soort meeuw – de kleine mantelmeeuw – geeft de voorkeur aan industriële gebouwen met een plat dak. Algemeen wordt aangenomen dat meeuwen minder bevuiling veroorzaken dan duiven, maar hun uitwerpselen kunnen dakmaterialen aantasten en hun nestmateriaal kan dakgoten en afvoerbuizen verstoppen.
De laatste jaren zijn meeuwen in België meer en meer landinwaarts getrokken. Meeuwen zijn bij wet beschermde vogels en je hebt een speciale toelating nodig om hun nesten – of de vogels zelf – te vernietigen.
Methodes voor vogelwering
Natuurwetten beschermen vogels, hun nesten en hun eieren. Deze wetten zijn niet alleen van toepassing op de soort die je onder controle wilt krijgen, maar ook op andere vogelsoorten die onrechtstreeks beïnvloed worden door de vogelwering.
- Milieubeleid
Vogels worden aangetrokken door plaatsen waar ze voedsel en beschutting kunnen vinden. In stedelijke gebeiden is dit moeilijk onder controle te houden omdat er veel voedselbronnen aanwezig zijn door de vele voedings- en horecazaken die er zijn, door het afval dat mensen weggoooien en door mensen die eten strooien speciaal voor de vogels. Het teveel aan “zwerfvoedsel” kan voorkomen worden door:
- Openbare vuilnisbakken te plaatsen
- Het strooien van eten voor vogels te verbieden
- Het regelmatig schoonmaken van plaatsen waar zwerfvuil zich opstapelt
- Vuilnisbakken goed af te sluiten en de omgeving van de vuilnisbakken schoon te houden
- Bedrijven te verplichten zich te houden aan de voorschriften van de voedselhygiëne en ze vertrouwd te maken met een verantwoord afvalbeleid
- Vogelwering
Het neerstrijken en het maken van nesten op gebouwen kan perfect voorkomen worden door effectieve vogelwering aan te brengen zoals vogelnetten, vogelpinnen en vogeldraden en door algemene onderhoudsmaatregelen te treffen zoals het blokkeren van toegangswegen. Een typische plaats waarlangs vogels zich naar binnen werken in bedrijven is een dak dat in slechte staat is. Ook de laadzone is zo’n typisch voorbeeld. Deze kan afgesloten worden door plastieken strips.
Rentokil beschikt over verschillende methodes om preventief een oplossing te bieden voor vogeloverlast.
Vogelnetten
De quasi onzichtbare netten kunnen zowel horizontaal als vertikaal gespannen worden over grote en kleine oppervlakken. Ze kunnen gemakkelijk vastgemaakt worden op bijna elk type structuur.
Vogelpinnen
Dit type vogelwering bestaat uit kunststofstroken met fijne, rechtopstaande, stalen pinnen die geplaatst worden met speciale siliconen. Deze methode wordt vooral gebruikt voor vogeloverlast op onregelmatige oppervlakken waar niet kan geboord worden. Vogelpinnen zijn discreet en veelzijdig en kunnen geplaatst worden op bijna elk onderdeel van een gebouw, zoals richels, veiligheidscamera’s, lichten, schoorstenen en dakgoten.
Vogeldraden
Een draad op veren wordt bevestigd op plaatsen waar vogels vaak neerstrijken. Deze methode wordt vaak gebruikt op richels, balken en vensterbanken.
Elektrische vogeldraden
Deze methode om vogeloverlast te vermijden, is vergelijkbaar met een elektrische afsluiting van weides. Zodra een vogel landt, krijgt hij een licht elektrisch schokje waardoor de vogel wordt afgeschrikt. Deze methode is volledig onschadelijk voor de vogels.
Valkerij
Het inzetten van roofvogels is een effectieve manier van vogelwering waarbij de vogels die overlast veroorzaken worden verjaagd.
- Onder controle houden van de vogelpopualtie
Het verwijderen van eieren en nesten heeft tot gevolg dat volwassen vogels geen jongen moeten grootbrengen en dat de vogelpopulatie zich niet kan uitbreiden. De plaats in kwestie moet regelmatig bezocht worden en in een beginfase moeten nepeieren gebruikt worden om te vermijden dat de vogels nog meer eieren leggen.
Vogels kunnen ook gevangen worden in vangkooien. De kooien moeten regelmatig geleegd worden zodat de vogels geen onnodige ontberingen moeten ondergaan door gebrek aan water en voedsel.
Professionele vogelwering door Rentokil Pest Control
Rentokil Pest Control is gespecialiseerd in het voorkomen en beëindigen van vogeloverlast. Als u wilt weten wat Rentokil Pest Control voor uw bedrijf kan betekenen, kunt u een gratis bedrijfsinspectie aanvragen. U kunt contact met ons opnemen via ons gratis telefoonnummer 0800 20 123 of via ons contactformulier.
Laat een reactie achter