Vochtige plekken op muren?
Geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden want sommige soorten vocht hebben onmiddellijk gevolgen terwijl andere soorten pas na maanden zichtbaar worden. Zo kan het zijn dat water dat via verstopte afvoerbuizen binnensijpelt of dat van een oppervlak in de muren druppelt (tijdens zware winterstormen) pas 8 maanden later vochtige plekken veroorzaakt binnen in je woning.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van vocht in een gebouw?
Vochtproblemen worden veroorzaakt doordat het teveel aan water binnen een woning – afkomstig van ofwel vocht binnen of van vochtinfiltratie van buitenaf – op 1 plaats samenkomt. Deze vochtigheid leidt meestal tot een van de 3 onderstaande gevolgen:
Condensatie – is het gevolg van de productie van vocht binnen een gebouw (meestal komt dit voor tussen oktober en april). Lucht kan een bepaald vochtigheidspercentage bevatten vooraleer het op koude oppervlakken neerslaat als condensatie. Deze condensatie veroorzaakt vochtige plekken op muren en rond ramen en zo ontstaat er schimmel. Een gezin met 4 gezinsleden produceert gemiddeld 14 liter damp per dag. Het is dus erg belangrijk om je huis goed te verluchten om condensatie te vermijden.
Binnensijpelend vocht – (soms ook regeninfiltratie genoemd) kan veroorzaakt worden door verschillende defecten en het kan een tijdje duren vooraleer het zichtbaar wordt. Als uw eigendom is blootgesteld aan de westenwind kan dit ertoe leiden dat regen in het metselwerk terechtkomt en doorheen de muren natte plekken vormt op uw pleisterwerk. Defecten zoals gebarsten pleisterkalk, openingen rondom ramen, verstopte dakgoten, afvoerbuizen, enz., lekkende daken en gevelbegroeiing kunnen allemaal verantwoordelijk zijn voor de infiltratie van vocht in uw gebouw. Zware regen die via de schoorsteen naar binnen komt kan maanden later vochtplekken veroorzaken.
Opstijgend vocht – opstijgend vocht in metselwerk kan veroorzaakt worden door een aantal mankementen zoals het gebrek aan of een defecte ventilatie of het vormen van een vochtbrug doordat bloemen of planten of een patio zich te dicht bij het gebouw bevinden. Wanneer vochtplekken op pleisterwerk afwisselend verschijnen en weer verdwijnen kan dit duiden op hygroscopische (=vochtaantrekkende) zouten – vaak het gevolg van opstijgend vocht. Deze zouten onttrekken overtollig vocht uit de lucht en maken het muuroppervlak vochtig maar wanneer de lucht droger wordt, droogt ook de muur weer op.
Soms zijn het andere zaken die vochtproblemen veroorzaken in een gebouw en deze mogen niet over het hoofd gezien worden. Lekkende afvoerbuizen binnen, weglopend grondwater of een vloer die stuk is kunnen leiden tot vochtvlekken.
Vergeet niet dat een goede ventilatie dmv gaatstenen onder de vloer ook zeer belangrijk is. Te weinig of verstopte gaatstenen kunnen leiden tot vochtinfiltratie in je houten vloer. Als dit lang aansleept kan dit leiden tot schimmel op de vloer.
Het achterhalen van de oorzaak van een vochtprobleem kan soms langer duren dan het oplossen van het probleem zelf. Daarom is het aangeraden om professioneel advies in te winnen. Rentokil beschikt over een gespecialiseerd Property Care team dat uitsluitend dit soort problemen met vocht aanpakt. Bel 0800 20 123 od stuur ons een email.
Lees ook meer over huis- en kelderzwam op onze website.
Laat een reactie achter