Vliegenplaag in voedselbedrijf
Voor bedrijven – en vooral dan voor bedrijven die met voedsel te maken hebben – kunnen vliegen enorme problemen veroorzaken. Deze insecten kunnen meer dan 200 verschillende ziektekiemen verspreiden. Dit vormt niet alleen een probleem voor de voedselveiligheid en de relatie met uw klanten, maar ook uw medewerkers worden meer blootgesteld aan ziektes die worden overgedragen door vliegen.
Gemiddeld genomen spenderen bedrijven over de hele wereld zo’n € 8.050 per jaar aan vliegen. Het bedrag is zo hoog omdat de impact van een vliegenplaag zeer breed is: het kan gaan van ziekteverzuim van werknemers tot het verplicht moeten vernietigen van voorraden tot het verknoeien van uw goede reputatie.
Waarom behoren vliegen tot de lastigste soorten ongedierte?
In 2014 gaf Rentokil de opdracht aan “Opinion Matters” en het “Centre for Economics and Business Research (Cebr)” om de werkelijke impact van een infestatie door ongedierte te onderzoeken – zowel in voedings- als in niet-voedingsbedrijven in 5 verschillende Europese landen.
Het onderzoek wees uit dat van alle meest voorkomende soorten ongedierte in bedrijven, vliegen veruit de lastigste waren – vooral wanneer voeding een belangrijk onderdeel uitmaakt van de bedrijfsactiviteit.
Vliegen staan erom bekend dat ze veel ziektekiemen verspreiden zoals onder andere Salmonella en E.coli – ziektes die kunnen toeslaan op verschillende plaatsen in een bedrijf.
Een vliegenplaag kan ook een negatieve impact hebben op het personeel. 11% van de bedrijven die in het onderzoek bevraagd werden, meldden dat vliegen één van de belangrijkste oorzaken waren van ziekteverzuim bij het personeel. Dit resulteert dan weer in een verminderde productiviteit waardoor de bedrijfsactiviteiten verstoord worden.
De studie wees ook uit dat gemiddeld 9 werkdagen per jaar verloren gaan ten gevolge van een vliegenplaag.
Een vliegenplaag kan ook ernstige schade berokkenen aan de reputatie van een bedrijf. 64% van de bedrijven zijn bezorgd over mogelijke schadeclaims ten gevolge van voedselvergiftigingen.
Bovendien maakt 45% van de bedrijven die te maken kregen met een vliegenplaag zich matige tot ernstige zorgen over een mogelijk verlies van inkomsten.
Hoe voorkom je een vliegenplaag?
Zorg ervoor dat je de nodige preventieve maatregelen treft zodat je bedrijf beschermd is tegen vliegen en de ziektekiemen die ze verspreiden. Met de basis hygiëneregels kan je ervoor zorgen dat vliegen toegang hebben tot voedselbronnen of potentiële broedplaatsen. Deze basisregels hebben betrekking op schoonmaak, afvalbeheer en onderhoud van de omgeving van het bedrijf.
Rentokil biedt een aantal professionele oplossingen om het aantal vliegen in uw bedrijf te beperken of om een vliegenplaag te bestrijden op een hygiënische manier zodat je er zeker van bent dat in jouw bedrijf alles in het werk gesteld wordt om te voldoen aan de geldende normen van de voedselveiligheid.
Onze reeks elektrische vliegenvangers bijvoorbeeld helpt u om vliegen te vangen aan de hand van UV-licht. Alle elektrische vliegenvangers van Rentokil zijn uitgerust met een kleefplaat en/of een kleefrol. Het voordeel hiervan is dat er geen secundaire besmetting mogelijk is door rondvliegende insectendeeltjes die in de voeding zijn terechtgekomen – zoals dat wel het geval is bij elektrische vliegenvangers met elektrocutie.
Het nieuwste Rentokil toestel is de LUMNIA – de alleereerste elektrische vliegenvanger met ledlampen. Deze vliegenvanger heeft niet alleen een groter bereik dan traditionele toestellen maar hij is bovendien energiezuining (tot -61% minder energieverbruik).
Elk LUMNIA toestel kan uitgebreid worden met een kleefrol die zichzelf oprolt op regelmatige tijdstippen zodat de vliegen onzichtbaar zijn voor uw klanten. Bovendien biedt LUMNIA ook de mogelijkheid om het aantal gevangen vliegen te tellen – wat vaak gevraagd wordt door de voedselinspecteurs van het FAVV.
Zoekt u een effectieve oplossing voor uw vliegenplaag? Bel dan vandaag nog naar Rentokil op het GRATIS nummer 0800 20 123 of stuur ons een e-mail.
Laat een reactie achter