Vleermuizen eng?
Veel van de tijd van onze service medewerkers wordt besteed aan de preventie tegen en de bestrijding van muizen, maar af en toe krijgen we de vraag van klanten of Rentokil ook vleermuizen bestrijdt. Deze vragen komen meestal in augustus en september omdat de jonge dwergvleermuizen op dat ogenblik volwassen zijn en dus op zoek gaan naar nieuwe plaatsen om te wonen. Maar het is niet omdat het woordje “muis” in de naam van het dier voorkomt, dat Rentokil het bestrijdt.
Vleermuizen zijn de enige, vliegende zoogdieren. In België leven er een 20-tal verschillende soorten en een aantal daarvan zijn eerder zeldzaam. Sommigen soorten zijn zelfs volledig verdwenen. Vleermuizen hebben het erg lastig omdat de wering in gebouwen steeds beter is en dat oude gebouwen meer en meer gerenoveerd worden. Bovendien planten vleermuizen zich erg traag voort: vrouwtjes krijgen maar 1 of 2 jongen per jaar.
Het zal u dan ook niet verbazen dat vleermuizen een beschermde dieren zijn in België. Het is verboden om nesten, holen en andere verblijfplaatsen van vleermuizen opzettelijk te beschadigen, te vernielen en/of de dieren te storen, te verjagen of te doden. In tegenstelling tot muizen brengen vleermuizen geen schade aan aan gebouwen. Ze hebben geen knaagtanden omdat het insecteneters zijn. Bovendien maken zij ook geen nest. Wat wel knap lastig kan zijn is dat hun uitwerpselen vuil en onhygiënisch zijn en dat het binnen- en buitenvliegen vaak erg veel lawaai maakt.
Als een vleermuis per ongeluk in een woning terechtkomt, helpt het meestal een raam of een deur open te zetten. Het beestje vliegt dan vaak vanzelf naar buiten. Maar doe dit wel ’s avonds want vleermuizen zijn nachtdieren en zullen overdag niet uit eigen beweging naar buiten vliegen.
Hoe eng vleermuizen ook zijn – ze zien er een beetje luguber uit – Rentokil kan niets anders doen dan de klant advies geven. Vleermuizen zijn nu eenmaal beschermde dieren.
Mensen wachten vaak tot zonsondergang om een invliegopening dicht te maken, maar vergeten vaak dat er soms ook nog jongen aanwezig zijn in het pand. Bovendien gaan de vleermuizen op zoek naar een andere manier om binnen te komen met als gevolg dat zij dan weer in andere ruimten overlast kunnen veroorzaken. Maar als we de wet strikt toepassen is zelfs het dichten van gaten verboden omdat vleermuizen elk jaar naar dezelfde plaats terugkeren om er te paren. Om deze reden zijn ook de lege rust-en verblijfplaatsen van vleermuizen beschermd.
Pak vleermuizen in geen enkel geval met blote handen vast. Vleermuizen kunnen behoorlijk bijten en hoewel de wond vaak niet veel voorstelt, kunnen zij op wel ziekten overdragen. Bij sommige soorten komt hondsdolheid (rabiës) voor.
Laat een reactie achter