Tijgermug in België
Mijn collegaa Alex komt met een artikel over de tijgermug af.
Hij weet dat alles wat ook maar een beetje lijkt op ongedierte interessante materie is om een BLOG over te schrijven. Gretig neem ik het document in handen en begin te lezen.
Het is wel degelijk een “serieus” artikel want de bron van de publicatie is Het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De Aziatische tijgermug was tot nu toe enkel te vinden op andere continenten. Deze mug is niet volledig ongevaarlijk aangezien ze knokkelkoorts, gele koorts en de West-Nijlziekte verspreidt. Het insect wordt al sinds 2013 regelmatig gevonden in havens en luchthavens waar vrachten exotische planten of rubberen planten binnenkomen vanuit Amerika of Azië. Experts en minister Maggy De Block vrezen dat de Aziatische tijgermug zich ook in België zal vestigen en dus deze ziektes hier gaat verspreiden.
De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) werd voor de eerste keer gesignaleerd in een lading banden omdat de eitjes van de mug er kunnen overleven in het water dat in de banden blijft staan. Ook in bamboeplanten die geleverd worden in gel of water kunnen de eitjes getransporteerd worden. Nu het lente wordt, maakt het Instituut voor Tropische Geneeskunde zich klaar om verscherpte controles uit te voeren in havens en luchthavens. Het lijkt erop dat de Aziatische tijgermug geen koude temperaturen overleeft, maar men maakt zich toch ernstige zorgen over de komst van dit insect in Europa.
Ook het European Centre for Disease Prevention & Control waarschuwt dat de Aziatische tijgermug zich in Europa zal kunnen vestigen door de klimaatverandering.
In Belgische tuinen werden voorlopig nog geen Aziatische tijgermuggen gevonden. Voorlopig blijft het probleem dus nog beperkt tot ladingen die afkomstig zijn uit verre landen. De Aziatische tijgermug kan succesvol bestreden worden met insecticides maar bij de bestrijding van grote kolonies is de kans dat er enkele muggen overblijven reëel. Dat is dan ook de reden dat de tijgermug permanent in het oog gehouden wordt.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde pleit voor meer personeel om de Aziatische tijgermug te monitoren. Voorlopig bestaat het team slechts uit twee personen en dat is niet genoeg. De zoektocht zou veel intensiever moeten gebeuren. Dat staat trouwens in het Surveillanceplan voor exotische vectoren (dieren die ziektes kunnen overdragen) dat binnenkort besproken wordt op de interministeriële conferentie Leefmilieu.
De Aziatische tijgermug is er dus zeker eentje om in het oog te houden. Lees er meer over op http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijgermug.
3 Reacties