Ongedierte in je kerstboom?
Vorige week schreef ik al een blog over beestjes in je kerstboom. Een eng onderwerp – ik weet het – en ik wil je écht niet de stuipen op het lijf jagen, maar een verwittigd mens is er twee waard zegt het spreekwoord. Dus dacht ik: laat ik het onderwerp nog even verder uitdiepen en een paar leuke fotootjes toevoegen. Als je de beestjes in kwestie dan tegenkomt, dan weet je tenminste vanwaar ze komen.
Zoals gezegd kunnen er heel wat soorten ongedierte je kerstboom bewonen, maar het hangt af van de soort kerstboom die je in huis hebt gehaald en de plaats op de wereldbol waar je woont. Ik heb de meest voorkomende in een Belgische kerstboom hieronder even op een rijtje gezet.
Spinnen
Vaak vind je spinnen in je kerstboom. Maar als je erover nadenkt is dat eigenlijk niet zo’n slecht zaak ! Als je weet welke andere insecten feest vieren in je boom, dan kan een spin misschien al een aantal van hen verorberen als feestmenu.
Wist je dit? In Oekraïne hangt men traditioneel spinnenwebben in de kerstboom omdat ze zogezegd geluk zouden brengen. Eigenaardige mensen vind je overal …
Scolyditae (kevers)
De familie van de Scolyditae bevatten zo’n 6.000 verschillende soorten kevers. Elke kever heeft zijn voorkeur voor een bepaalde soort boom of plant. Over het algemeen voeden scolyditae zich enkel met dode bomen of bomen en planten in staat van ontbinding. Maar in sommige gevallen houden ze ook wel van een lekker levend boompje in goede gezondheid. Met Kerstmis is alles toegestaan …
Motten
Wat interessant is bij motten is dat de motten op zich eigenlijk geen ongedierte zijn. Het zijn hun larven die de parasieten zijn. Hun eetgewoontes kunnen je mooie kerstboom fataal worden want ze voeden zich met de naalden en ik herhaal : het hangt af van de soort kerstboom die je hebt!
Luizen
Luizen zijn piepkleine insectjes die verzot zijn op hars. Het kunnen stevige lastpakjes zijn – vooral in je tuin waar ze allerlei planten de vernieling in helpen door hun speciaal dieet.
Huisstofmijt
Huisstofmijten zijn dichte familie van de teek. Het zijn beestjes die planten en dieren «aanvallen». Maar – afhankelijk van de soort – kunnen de huidjes en de uitwerpselen allergische reacties veroorzaken bij mensen.
Hoe vermijd je beestjes in je kerstboom ?
Misschien bezorgt deze blog je misschien toch wel de kriebels : maak je maar niet al te veel zorgen want de meeste van de opgesomde soorten ongedierte in kerstbomen, leven vooral buiten en overleven niet lang binnen.
Als je toch wat ongerust bent over ongewenste parasieten in je woonkamer deze kerst, dan kunt u altijd onderstaande tips in acht nemen. Voor de meesten onder jullie kom ik er een beetje laat mee aanzetten, maar houd ze dan maar in het achterhoofd voor Kerstmis 2018!
Preventietips:
- Voor je een kerstboom koopt, moet je hem nauwlettend inspecteren om te zien of er geen insectjes inzitten: de takken, de naalden en de stam.
- Voor je hem opzet, kan je hem best even goed schuden zodat eventuele eitjes of hardnekkige insecten naar beneden kunnen vallen.
- Plaats de kerstboom niet te dicht bij je kamerplanten zodat de beestjes niet ook je andere planten “killen”.
Hopelijk staan er zondag andere – lekkerdere – hapjes op je feestdis en hoef je je geen zorgen te maken over ongedierte in kerstbomen.
Rentokil wenst je alvast warme, schitterende en vreugdevolle kerstdagen!
Laat een reactie achter