De bestrijding van ratten en muizen is werk voor een professional
Zoals de meeste soorten ongedierte, zet het zien van ratten en muizen ertoe aan om direct te gaan “googelen” om te zien hoe we van deze knaagdieren kunnen afkomen.
Eén enkele zoekopdracht levert een berg aan informatie op over hoe we deze knaagdieren zelf kunnen bestrijden – op grootmoeders wijze soms. Maar dat wil uiteraard nog niet zeggen dat deze oplossingen ook écht werken.
Doe-het-zelf middelen tegen knaagdieren
Dit zijn de meest populaire, natuurlijke middelen die op het internet gepromoot worden om een probleem met ratten en muizen op te lossen:
- Mottenballen
- Pepermuntolie
- Ultrasone afweermiddelen
- Het gevaar van mottenballen
Mottenballen – zo wordt althans beweerd – zijn een populair, natuurlijk afschrikmiddel voor ratten en muizen. Je moet de mottenballen binnenshuis plaatsen op plekken waar knaagdieren graag komen – bijvoorbeeld op de zolder of in de kelder. Ook wordt verteld dat je de ze het best bij de ingang van een muizennest kunt neerleggen – gesteld dat je weet waar die zich bevindt natuurlijk.
De mottenballen zouden een natuurlijk afschrikmiddel zijn omdat ze naftaline bevatten. Als knaagdieren deze stof inademen of opeten, kunnen de bloedcellen de zuurstof na een tijdje niet langer vervoeren. Misschien werkt dit middeltje voor motten, maar voor muizen en ratten werkt het NIET. De mottenballen bevatten te weinig naftaline om ze te verjagen. Er is evenveel naftaline nodig om effect te hebben op knaagdieren als op een mens.
Het gevaar is dan ook dat – door het geringe effect van de mottenballen – je er teveel gebruikt waardoor er risico’s ontstaan voor de gezondheid. Er is dan te veel naftaline in de ruimte aanwezig waaruit we zuurstof opnemen. Het gebruik van mottenballen is dan ook sterk af te raden!
- Waarom pepermuntolie niet werkt
Pepermuntolie wordt ook gebruikt als huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen knaagdieren. Katoenen bolletjes gedrenkt in pepermuntolie in de buurt van de zolder, kelder of toegangswegen leggen, zou knaagdieren weghouden. De reden waarom mensen denken dat dit trucje helpt, is omdat ze geloven dat het krachtige aroma in een hoge concentratie de knaagdieren weghoudt.
Als je van de geur van pepermunt houdt, heb je na deze behandeling een heerlijk ruikend huis. Maar de ratten en muizen krijg je op deze manier zeker niet weg! Pepermuntolie heeft totaal geen effect op knaagdieren. Trouwens: als zelfs stinkende rioolgeur ratten en muizen niet afschrikt, waarom zouden ze dan wegblijven voor pepermunt? 😉
- Ultrasone afweermiddelen zijn niet effectief
De werking van ultrasone afweermiddelen is simpel. Je koopt ze en steekt ze in het stopcontact – zo dicht mogelijk bij de plek waar je vermoedt dat de knaagdieren zich ophouden.
De ultrasone apparaatjes lijken de knaagdieren voor een korte tijd weg te houden, maar na een tijd treedt er gewenning op en reageren ze niet meer op het geluid. Bijgevolg heb je binnen de kortste keren opnieuw een probleem met ratten en muizen. Bovendien kunnen muren en meubels de ultrasone geluidsgolven tegenhouden, waardoor het apparaat zijn werking niet goed kan doen. Ook zijn er vaak meerdere apparaten nodig om ervoor te zorgen dat het bereik van de ultrasone geluidsgolven groot genoeg is.
Helaas pindakaas … ratten en muizen zijn deze apparaatjes te slim af! Ze vermijden gewoon de plekken met de geluidsgolven en zoeken een andere plek in huis om onveilig te maken.
Hoe kom ik af van ratten en muizen?
De beste manier om van knaagdieren af te komen is door een professionele bestrijder in te schakelen. Deze heeft verschillende bestrijdingsmethodes voor ratten en muizen – aangepast aan uw specifieke situatie. Zo bent u er zeker van dat de plaag niet terugkeert.
We kunnen je alvast een aantal tips geven om problemen met knaagdieren te voorkomen:
- Dicht gaten rondom pijpleidingen, dakpannen en plinten.
- Zorg voor kort gemaaid gras en snoei beplanting.
- Maak plekken waar eten of drinken gemorst werd zo snel mogelijk schoon.
- Berg voedsel op in luchtdichte, plastic of metalen dozen.
Voor meer informatie over de professionele bestrijding van knaagdieren, kunt u ons bellen op het GRATIS nummer 0800 20 160. U kunt uiteraard ook een contactformulier invullen.
Laat een reactie achter