Ongedierte op de werkplek
Het weer in België is de laatste weken allesbehalve stabiel te noemen. Nu eens schijnt de zon, dan weer regent het en is het bar koud. Geen wonder dat deze temperatuursverschillen veel mensen
ziek maken. Ook ik ben al mijn 2e verkoudheid “aan het consumeren” en prettig is anders.
Toevallig las ik een artikel van één van mijn Engelse collega’s van Initial – Dr. Peter Barratt – over het verminderen van het risico op bacteriën op de werkplek. Hij publiceerde het artikel in het Engelse blad Businessinfo magazine van maart 2016 en het vertelt ons dat 80% van de virussen en bacteriën worden overgebracht door fysisch contact. Het griepvirus kan zelfs 72 uur overleven op harde oppervlakken.
Bovendien blijkt uit een onderzoek van Initial en CEBR (2013) dat 1 op 4 kantoormedewerkers zijn handen niet wast na een bezoek aan het toilet. Interessant. Misschien toch even nadenken vooraleer ik overenthousiast handjes ga schudden of deurklinken vastpakken! Maar alle gekheid op een stokje: dit onderzoek bewijst dat je erg snel een bacterie of virus kunt oplopen als je in een kantooromgeving werkt.
Hou dus rekening met de 4 onderstaande tips die bedrijven actief zouden moeten promoten om de werkomgeving gezond, hygiënisch en aangenaam te houden voor het personeel.
- Promoot goede handwastechnieken: de gouden volgorde bij het handen wassen is wassen (ook tussen de vingers), drogen en ontsmetten.
- Verbeter de ontvangstruimte: ontsmet regelmatig deurklinken en veel aangeraakte oppervlakken zoals de receptiedesk om zo verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen.
- Stel een schoonmaakplan op: zorg ervoor dat de gemeenschappelijke ruimtes zoals, keukens, toiletten en gangen regelmatig schoongemaakt worden.
- Hanteer een clean desk beleid: spoor uw medewerkers aan om niet teveel rommel op hun bureau te laten slingeren en voorzie anti-bacteriële doekjes om het bureaublad snel even te reinigen. Deze doekjes kan je bovendien ook gebruiken om je telefoon, toetsenbord en muis een beurt te geven. Onze collega’s van Initial waarschuwen ons voor de bacteriën op een computermuis: de gemiddelde computermuis zou 3x zoveel bacteriën bevatten dan een toiletbril en 2x zoveel dan de doorspoelknop van het toilet.
Uiteraard zijn medewerkers zelf ook verantwoordelijk voor een een goede hygiëne. Bijvoorbeeld: goed en grondig de handen wassen na een toiletbezoek (minimaal 30 seconden) en geen stoffen handdoeken delen met collega’s.Gebruik eerder papieren doekjes of handdoekrollen. Al deze maatregelen zullen de kans op besmetting drastisch verminderen.
Relatie met ongedierte bestrijden?
Misschien denk je nu: “Wat hebben al deze tips nu te maken met ongediertebestrijding?” Wel dat ik zal ik even snel uitleggen. Rentokil bestrijdt niet enkel ongedierte. Een van onze belangrijkste missies is het voorkomen van ongedierte volgens het Integrated Pest Management (IPM) principe. Enkel als het niet anders kan gaan we over tot bestrijden. Ik hoef u niet te vertellen dat het
hanteren van strikte hygiënevoorschriften hierbij zeker toe bijdraagt. Zo adviseren wij bedrijven om medewerkers niet aan hun bureau te laten eten maar in de kantine. Rondslingerende en gemorste kruimels en andere etensresten zoals klokhuizen trekken immers ongedierte aan. Ook vuilnisbakken zijn een zwak punt. Een model met goed afsluitend deksel is absoluut aan te raden en de vuilnisbakken moeten dagelijks geleegd worden. Op deze manier wordt het voor ongedierte een stuk minder interessant om een bezoekje te brengen aan uw kantoren.
Laat een reactie achter