Entomologen: zeldzaam fenomeen
Met grote trots kondigden de biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) afgelopen dinsdag aan dat ze een nieuwe soort vlieg hebben ontdekt in Brussel. Het nieuwe insect werd Drapetis bruscellensis gedoopt. En hun trots is zeker terecht: het is namelijk de eerste keer in 20 jaar tijd dat er in België nog een nieuwe soort vliegen werd gespot. Het vliegje is minuscuul klein en werd opgemerkt in de botanische tuin van Jean MASSART. De tuin – of mogen we ook park zeggen? – is 5 hectaren groot en bevindt zich in Oudergem vlakbij het Zoniënwoud.
In 2015 hebben de biologen insectenvallen geplaatst in deze tuin met het doel om zo’n 1.000 verschillende insectensoorten te inventariseren. De insecten worden in een soort tent gelokt door middel van licht. Het moet gezegd: de biodiversiteit in dit mini paradijs is enorm en het grappige vliegje van amper 2 millimeter groot viel nauwelijks op. Maar geen vlieg is te klein dat ze ontsnapt aan het arendsoog van de wetenschappers! Na verschillende, nauwgezette studies en analyses van het DNA van dit vliegje werd met zekerheid vastgesteld dat ze te maken hadden met een nieuwe soort.
Entomoloog Patrick Grootaert van het KBIN: “De fauna van West-Europa is de best gekende ter wereld, het is dus moeilijk om hier nog iets nieuws te ontdekken. In België wordt dus niet elke dag een nieuwe soort voor de wetenschap ontdekt, en zeker niet in Brussel.”
Met het blote oog lijken alle vliegen op elkaar, maar onder de microscoop is het een heel ander verhaal. De volledige beschrijving van het nieuwe vliegje werd gepubliceerd in het gespecialiseerd magazine Belgian Journal of Entomology. De Drapetis bruscellensis meet dus 2 mm en heeft een zwart glanzend bortstuk.
Naast de Drapetis bruscellensis hebben de biologen nog andere soorten ontdekt die nog nooit eerder gespot werden in ons land, maar wel eerder ontdekt door andere entomologen. Deze studie die op regelmatige tijdstippen herhaald zal worden maakt het mogelijk om de evolutie van de insectenpopulatie op de voet te volgen.
Insecten zijn de meest voorkomende diersoort op onze planeet: 3 op 4 dieren zijn insecten. Het aantal gerepetorieerde insectensoorten loopt op tot 1 miljoen. Maar dit cijfer is in permanente evolutie doordat er constant – over de hele wereld – nieuwe soorten worden ontdekt zoals dat nu het geval is in Brussel. In Europa komt het zelden voor, maar in andere werelddelen leven er nog duizenden ongekende insectensoorten. Sommige wetenschappers schatten zelfs dat het er miljoenen zijn. Er is dus nog werk voor entomologen!
Maar welke invloed zal dit nieuwe vliegje hebben op ons dagelijks leven? Moeten we ons al bewapenen met een vliegenmepper om ons te verdedigen tegen een invasie? Wees gerust. Het zal niet zo’n vaart lopen met dit vliegje. Het leeft vooral op boomstammen en bladeren en voedt zicht met mijten en nóg kleinere insecten. Het vliegje zou ook zeer territoriaal zijn en dus enkel in en in de buurt van de botanische tuin rondvliegen.
Maar als andere – meer courante – soorten vliegen zoals de huisvlieg of het fruitvliegje u het leven zuur maken, u uit uw slaap houden of uw barbeque teisteren, weet dan dat Rentokil de specialist is die u onder de arm moet nemen. Wij weten raad voor de preventie en/of bestrijding van alle soorten ongedierte : insecten, knaagdieren, hinderlijke vogels, …
Bel ons op het GRATIS nummer 0800 123 of stuur ons een email. Wij helpen u graag verder.
Laat een reactie achter