De stad of het platteland
Onlangs las ik een artikel waarin stond dat ik meer kans zou hebben op een muggenbeet in de stad dan op het platteland. Ik heb tot mijn 24e in een landelijke gemeente gewoond gewoond en herinner me dat mijn gezicht altijd vol muggenbeten stond. Uit pure ergernis heb ik zelfs een klamboe aan het plafond gehangen, zo erg was het. Sinds ik in de stad woon, heb ik de klamboe opgeborgen op zolder, heb ik veel minder last van muggenbeten en houden muggen mij nog maar zelden wakker. Toch is uit onderzoek van de Nederlandse Bioloog Arnold van Vliet en insectendeskundige Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit gebleken dat je in de stad meer kans hebt op een muggenbeet. Waarschijnlijk ben ik dus een geluksvogel of smaakt mijn bloed nu een stuk minder lekker dan toen ik op het platteland woonde.
Beide wetenschappers hebben vorig jaar 3500 muggen onderzocht vanuit het hele land. In de stad komt het molestes-type mug het meest voor: 54% van de onderzochte muggen. Deze mug heeft een voorkeur voor menselijk bloed. Op het platteland komt het pipiens-type mug het meest voor. Deze mug heeft een voorkeur voor vogelbloed. Ze spreken in het onderzoek over dunbevolkte gebieden en de gemeente waar ik woonde is een randgemeente en niet echt een dunbevolkt gebied – ook al stonden er veel koeien en paarden in de weide. Misschien valt de gemeente waar ik mijn jeugd doorbracht dan toch meer onder de stad en zoemden daar vooral molestus-muggen rond. Dan klopt het verhaaltje dus toch wel.
Ook dit jaar gaan deze geleerden onderzoek doen naar muggen. Ditmaal onderzoeken ze of steekmuggen deze winter, die een zeer warme start heeft gekend, overlast hebben veroorzaakt.
Ikzelf heb nog last gehad van muggen in mijn huis, maar ik weet zeker dat er bij mijn ouders – die nog steeds in dezelfde randgemeente wonen – al wel wat vervelende muggen in huis rondvliegen. In de buurt van hun huis is veel water, dus ideaal voor muggen om te kweken en snel veel nakomelingen voort te brengen. Muggen leggen hun eitjes namelijk in stilstaand water. De larven leven en ontwikkelen zich in dit water.
Een eerste stap om muggen te voorkomen is dus al het stilstaand water te verwijderen, of af te dekken. Zorg ervoor dat de regenton afgedekt is en dat er na een regenbui geen water blijft staan in gieters en emmers. Maar er zijn meer plekken waar muggenlarven zich kunnen ontwikkelen. Denk aan de gieter met een laagje water die je binnen hebt staan voor je binnenplanten, maar ook in verstopte dakgoten kan water staan en in sommige huizen staat er een laag water in de kruipruimte. Allemaal ideale omstandigheden voor muggenlarven. Het stilstaand water in deze voorbeelden kun je allemaal (laten) verwijderen. Maar soms is er niks te doen aan stilstaand water in je omgeving. Als er na een periode met veel regen plassen water liggen op een plat dak in de buurt, of iemand in de straat heeft een vijver zonder vissen, of één van de buren heeft water in de kruipruimte en vindt het niet nodig hier iets aan te doen, wordt het lastig.
Naast het stilstaand water zo veel mogelijk verwijderen, kan je raamhorren en deurhorren plaatsen. Zo kunnen muggen niet binnendringen. Het licht uitdoen om muggen buiten te houden, is helaas een fabeltje. Muggen komen af op je geur, niet op het licht van de lamp. Andere insecten komen wel af op het licht, dus het zal je wel helpen andere insecten buiten te houden. Hebben al deze maatregelen onvoldoende effect, dan kun je het best onder een klamboe gaan slapen.
Heb je last van muggen? Aarzel dan niet en contacteer ons via email of bel ons op het gratis nummer 0800 20 160. Wij hebben een oplossing voor u!
Laat een reactie achter