Muggen gaan ons teisteren
Momenteel zitten we in een iets drogere periode, maar de afgelopen weken zijn er letterlijk tonnen water uit de lucht gevallen. Het leek wel of de waterleiding van de hemel te kampen had met serieuze lekkageproblemen! Man … wat heeft het veel geregend en wat heeft die regen allemaal aangericht! Massa’s mensen hebben hun huizen zien overstromen en hele hectaren land staan onder water. En bij stilstaand water denk ik aan … juist ja: muggen!
Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water en het hoeft niet eens een massa water te zijn. Een overgebleven plasje in een kinderspeeltuig of in autobanden is al voldoende. Het zou dan ook niet verwonderlijk zijn dat we deze zomer te maken krijgen met een muggenplaag. Hoe groter het wateroppervlak, hoe meer kans dat de eitjes zich volledig kunnen ontwikkelen. Onze buurlanden zullen waarschijnlijk met hetzelfde probleem geconfronteerd worden.
Over een week of 3 zullen de eitjes uitkomen tenzij de temperaturen onder 16°C blijven – wat hopelijk niet het geval is! Muggen leven enkele maanden en planten zich tijdens hun leven zich een tiental keren voort – als de omstandigheden gunstig zijn. Begin dus maar al te rekenen … het zullen er massaal veel zijn!
Maar hoe komt het nu dat er zoveel regen is gevallen? “Dit zou te wijten zijn aan klimaatveranderingen en die klimaatveranderingen kunnen ervoor zorgen dat muggenpopulaties gaan migreren. En sommige soorten muggen kunnen virussen met zich meebrengen,” aldus Katrien GOOSSENS – specialiste aquatische ecologie.
In mei 2015 schreef ik al een blog over de tijgermug. Dit mooie insectje leeft vooral in vochtige en warme omgevingen en verspreidt virussen zoals knokkelkoorts, gele koorts en de West-Nijlziekte. Als ons klimaat verandert, zou het wel eens kunnen dat de Aziatische tijgermug zich definitief in onze streken gaat vestigen. Maar voorlopig geen paniek: zulke verschuivingen gebeuren niet in één, twee, drie! Muggen zijn nogal territoriaal en blijven vaak in de buurt van de plaats waar ze geboren werden. Maar volgens GOOSSENS is het een feit dat de tijgermug steeds noordelijker oorden opzoekt.
De muggen die ons deze zomer het leven zuur gaan maken, zijn gelukkig doodgewone muggen die geen ziektes verspreiden. Maar ze kunnen wel knap lastig zijn! Het zijn enkel de vrouwtjes die steken omdat ze bloed nodig hebben om hun eitjes te kunnen laten ontwikkelen. Doordat wij ’s nachts koolstofdioxide uitademen, weten die engerds ons perfect te vinden. Ook geur en warmte trekt hen aan.
Ik kan je dus maar één goede raad geven: wees voorbereid en sla een voorraadje muggenmelk op. Ook een citroenplant op je machtkastje helpt om muggen op afstand te houden. Verder zijn horren en klamboes of muggennetten boven je bed erg effectief. Alleen moet je er zeker van zijn dat er niet eentje ONDER het net zit want dan ben je echt wel de pineut!
Heb je een groot muggenprobleem thuis of in je bedrijf, contacteer dan Rentokil. Bel ons op het GRATIS nummer 0800 20 123 of stuur ons een email. Onze experts hebben ervaring met de bestrijding van muggen en kunnen u zeker helpen. Sterkte!
1 reacties