10 weetjes over kakkerlakken die u misschien nog niet wist
Bij de gedachte aan kakkerlakken beginnen veel mensen te gruwelen en komen hun nekharen spontaan overeind. Deze kruipende insecten worden geassocieerd met vuil en onhygiënische situaties en alsof dat nog niet genoeg is, kunnen kakkerlakken verschillende ziektes verspreiden. Als je ze dus in je huis of bedrijf hebt, kan je maar beter snel handelen en een professionele ongediertebestrijder onder de arm nemen.
Feiten over kakkerlakken
Laten we eerlijk zijn, kakkerlakken zijn niet bepaald de Brad Pitts van de insectenwereld. Maar toch zijn het ondanks alles fascinerende beestjes.
Geloof je me niet? Lees dan deze blog. Ik heb 10 weetjes op een rijtje gezet die je absoluut móet weten.
Zo is het inderdaad. Ze zijn niet erg kieskeurig wat voeding betreft. Ze eten zowat alles wat ze kunnen vinden: fruit, lijm, uitwerpselen, … je kan het zo gek niet bedenken of ze eten het. Zelfs voor het verorberen van een lekker soortgenootje draaien ze hun “poot” niet om! Als ze honger hebben, moet alles eraan geloven!
De kannibalistische trekjes van kakkerlakken zijn waarschijnlijk het gevolg van twee zaken: voedsel en populatieregulatie. Wanneer kakkerlakkenpopulaties zo groot worden dat het voedsel schaars wordt, ontpoppen deze insecten zich tot echte kannibalen. Zo hebben ze te eten en wordt meteen ook de populatie kleiner.
- Kakkerlakken zijn oud.
Nu ja, oud worden ze niet, maar ze bestaan al wel heel erg lang. De gemiddelde levensduur van Amerikaanse kakkerlakken is ongeveer één jaar, maar het PennState College of Agricultural Science heeft bewijs gevonden dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar bestaan. Zelfs dinosaurussen en holbewoners hebben kakkerlakkenplagen moeten verduren!
- Kakkerlakken kunnen een nucleaire explosie NIET overleven.
De theorie dat kakkerlakken een atoomexplosie zouden kunnen overleven is een fabeltje. Althans, tot op zekere hoogte. De eerste mythe ontstond na de gebeurtenissen in Hiroshima en Nagasaki in 1945: kakkerlakken zouden als enige de ramp overleefd hebben. De mannen van MythBusters hebben echter een eind gemaakt aan deze mythe door het effect van 3 stralingsniveaus te testen op Duitse kakkerlakken. Ze ontdekten dat ze niet bestand zijn tegen nucleaire explosies aangezien geen enkele kakkerlak stralingsniveaus hoger dan 100,000 rads1 overleefde. Met andere woorden: kakkerlakken zijn niet zo sterk dat ze een atoomexplosie kunnen overleven, maar ze kunnen wel veel hogere hoeveelheden straling aan dan mensen.
- Kakkerlakken kunnen zich door zeer nauwe kieren en gaten wurmen.
Net als ratten en muizen hebben kakkerlakken genoeg aan zeer kleine kiertjes en naden. Dit kunnen ze dankzij hun fantastische exoskelet. Kakkerlakken kunnen zich door een opening murwen die slechts een kwart van hun lichaam groot is. Ze doen dit door hun flexibele exoskelet plat te maken en hun poten aan de zijkant te leggen.
Als je me niet gelooft, bekijk dan onderstaande video (in het Engels) van National Geographic maar eens!
- Kakkerlakken kunnen astma opwekken.
Onderzoek heeft aangetoond dat kakkerlakken astma en andere allergieën kunnen veroorzaken. Het Amerikaans College van Allergieën, Astma en Immunologie legt uit dat het speeksel, de uitwerpselen en vervellingshuidjes van kakkerlakken astma kunnen opwekken als zij in de lucht terechtkomen. De Stichting voor Astma en Allergie in Amerika publiceerde dat kakkerlakken een eiwit bevatten dat een allergeen is voor veel mensen en dat dit eiwit een astma-aanval kan veroorzaken.
- Kakkerlakken kunnen een week overleven zonder kop.
Dit is geen science fiction! Kakkerlakken kunnen ongeveer een week leven overleven zonder kop. Dit kan doordat – in tegenstelling tot de mens – kakkerlakken hun mondapparaat niet nodig hebben om te ademen. Kakkerlakken gebruiken de siphonen (kleine gaatjes) in hun lichaam om zuurstof in te ademen en door te pompen. Deze eigenschap in combinatie met hun capaciteit om een maand zonder voedsel te overleven, maakt dat kakkerlakken een week lang kunnen leven zonder kop.
- Kakkerlakken zijn supersnel.
Maar dan ook echt héél snel. Geloof het of niet maar kakkerlakken zijn een ware delicatesse voor veel roofdieren, dus snelheid is hun enige verdedigingsmechanisme – een kwestie van leven of dood! Kakkerlakken kunnen snelheden behalen van 1,5 meter per seconde. In menselijke termen betekent dit ongeveer 300 kilometer per uur!
- Kakkerlakken kunnen niet “echt”vliegen.
Ondanks het feit dat veel soorten kakkerlakken vleugels hebben, kunnen de meeste niet vliegen. Althans… Om Buzz Lightyear maar eens te citeren: kakkerlakken vliegen niet, maar “vallen met stijl”. De vleugels van sommige soorten stellen hen in staat om korte afstanden te zweven en te fladderen bij warme temperaturen. Het is voor deze insecten echter veel sneller om te lopen dan om te proberen vliegen.
- Kakkerlakken houden van bier.
Net als de gemiddelde Belg houden kakkerlakken van bier. Studies hebben aangetoond dat deze insecten niet vies zijn van een lekker koud glaasje bier. Ze worden namelijk aangetrokken door de suikers en het hop in bier. Let dus goed op je biervoorraad mocht je een kakkerlakkenplaag hebben want voor je het weet hebben de kakkerlakken al je bier opgedronken!
- Kakkerlakken kunnen hun adem 40 minuten inhouden.
Indrukwekkend, niet? Het lijkt misschien onmogelijk, maar volgens onderzoek kunnen kakkerlakken hun adem 40 minuten inhouden en gedurende 30 minuten onder water overleven. Dat ze hun adem zo lang kunnen inhouden komt waarschijnlijk door hun capaciteit om waterverlies te reguleren. In tegenstelling tot de mens, gebruiken kakkerlakken hun mond niet om te ademen, maar gebruiken ze kleine ‘buisjes’in hun lichaam, siphonen genaamd. Deze siphonen worden ook gebruikt om waterdamp uit het lichaam te transporteren. Als het nodig is om vocht vast te houden, houden de kakkerlakken deze siphonen gewoon dicht.
Neem contact op met Rentokil
Heb je last van kakkerlakken in je woning of bedrijf? Wacht dan niet te lang want anders wordt het probleem snel erger en verspreid het zich over de hele woning of het hele bedrijf.
Onze servicemedewerkers kennen de verschillende soorten kakkerlakken en weten hoe ze ze moeten bestrijden.
Bel ons op het GRATIS nummer 0800 20 123 of vul het contactformulier in.
Laat een reactie achter