Insecteneitjes zoeken
Nu zondag is het Pasen en de klopjacht op eitjes is dan weer geopend. Maar bij Rentokil blijft de klopjacht op insecteneitjes niet beperkt tot Pasen.
De lente is het ideale seizoen voor nieuw leven. Ze mogen dan wel minder kleurrijk en smakelijk zijn dan paaseitjes, maar het is erg belangrijk om insecteneitjes vroegtijdig op te sporen om insectenplagen te voorkomen. In deze blog geef ik je enkele tips mee om de kampioen te worden in het vinden van insecteneitjes.
Insecteneitjes in je huis of bedrijf geven aan dat je last zou kunnen krijgen van een ongedierteplaag in de komende weken of maanden. Wij als experts in ongediertebestrijding en –preventie kunnen als geen ander bepalen met welke soort ongedierte je te maken hebt aan de hand van de eitjes.
Insecteneitjes onderscheiden
Vliegeneitjes
Een vliegenplaag bij je thuis of in je bedrijf kan knap lastig zijn. Bovendien zijn vliegen vies en laten ze overal onhygiënische sporen achter. De levensverwachting van een vlieg bedraagt ongeveer 30 dagen! Als dat niet “snel” leven is!?
Eigenschappen van vliegeneitjes :
- Vliegen leggen 500 à 1.000 eitjes – afhankelijk van de soort
- Vliegeneitjes vind je meestal op een niet zo glamoureuze gastheer zoals op rottend eten of een kadaver
- Als de insecteneitjes uitkomen komen er eerst larven tevoorschijn
- De larve heeft tussen de 5 à 20 dagen nodig om zich om te vormen tot een pop. Ze bevat de nimf en na 5 à 10 dagen komt de volwassen vlieg tevoorschijn.
- Vliegeneitjes hebben een vochtige omgeving nodig om te kunnen uitkomen.
Bedwantseneitjes
Bedwantsen leggen in alle discretie 10 à 50 eitjes terwijl u lekker ligt te slapen. Als u bedwantseneitjes vindt in uw eigen kamer of hotelkamer, neem dan onmiddellijk actie en schakel een professionele ongediertebestrijder in. Bedwantsen bestrijden is werk voor professionals. Dit kunt u onmogelijk zelf. Maar wacht niet te lang want bedwantsen verspreiden zich razendsnel.
Eigenschappen van bedwantseneitjes:
- 1mm lang
- Roomwit van kleur
- De eitjes worden gelegd nadat het vrouwtje een bloedmaaltijd heeft genoten
- Vrouwtjes leggen 200 – 500 eitjes in in een periode van ongeveer 2 maanden. Ze leggen 10 tot 50 eitjes per keer.
- Je vindt ze daar waar bedwantsen zich overdag verschuilen
- Insecteneitjes van bedwantsen kleven in groepjes aan elkaar door een transparante substantie.
- Onder 15 °C ontwikkelen bedwantseneitjes zich niet
Muggeneitjes
Muggen zijn niet alleen meesters in het opzuigen van bloed. Ze zijn ook echte kampioen in het zich snel voortplanten. Door hun vampierenneigingen kunnen muggen vaak de oorzaak zijn van de verspreiding van ziektes zoals malaria, of in het geval van de tijgermug van chikungunya, Zika of Dengue.
De Rentokil behandeling tegen vliegen garandeert een effectieve oplossing zodat u verlost bent van dat ergerlijk gezoem en die jeukende muggenbeten.
Als je muggeneitjes wilt opsporen dan kan je best eens al het stilstaand water in de omgeving checken want zelfs een kleine hoeveelheid water in een drinkbak, emmer, kinderzwembadje, … kan voldoende zijn voor muggeneitjes om er te overleven. Kijk ook even of er geen water staat in de kruipkelder!
Eigenschappen van muggeneitjes:
- De eitjes worden in pakketjes gelegd op het wateroppervlak
- Elk pakketje kan tot 300 eitjes bevatten
- Deze insecteneitjes zijn donker van kleur. Meestal donkerbruin of zwart.
- Muggeneitjes zijn eerder dun
Kakkerlakkeneitjes
Er zijn ongeveer 3.000 verschillende soorten kakkerlakken op de wereld. En er bestaan uiteraard evenveel soorten eitjes dan dat er kakkerlakken zijn. De meest voorkomende soorten zijn de Duitse kakkerlak, de Amerikaanse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak.
Eigenschappen van kakkerlakkeneitjes:
De vrouwtjes produceren hun eitjes in zakjes – de zogenaamde oötheken.
- De oötheken bevatten veel eitjes en zijn omhuld door een proteïnerijke substantie die langzaam hard wordt en dient als bescherming van de insecteneitjes.
- Sommige soorten kakkerlakken dragen hun oötheken bij zich totdat ze uitkomen. Andere stoten ze dan weer onmiddellijk af.
- Het aantal eitjes in een oötheek varieert naargelang de soort kakkerlak. Het aantal oötheken dat aangemaakt wordt tijdens een levenscyclus ook.
Vlooieneitjes
Vlooien springen maar wat graag op je huisdier. Om een vlooienplaag te vermijden, moet je extra waakzaam zijn voor vlooieneitjes. De meest voorkomende soorten vlooien in huizen en bedrijven zijn de kattenvlo en de hondenvlo. Net zoals bij kakkerlakken zien de eitjes er verschillend uit naargelang de soort.
Eigenschappen van vlooieneitjes :
- Een vrouwtje legt gemiddeld meer dan 30 eitjes per dag
- Vlooieneitjes zijn moeilijk waar te nemen omdat ze maar 0,5 mm groot zijn
- Ze zijn wit en soms zelfs doorschijnend
Spinneneitjes
Spinnen zijn dan wel geen insecten, maar veel mensen beschouwen ze wel vaak als insecten en spinnenplagen komen redelijk veel voor.
Spinnen zijn voor veel mensen een bron van angst maar meestal zijn ze « goedaardig ». Maar er bestaan uiteraard ook giftige exemplaren.
Deze beestjes zijn eigenlijk perfecte « exterminators » : de insecten die ze verorberen zijn vaak veel gevaarlijker dan de spinnen zelf. Maar ook al zijn het erg nuttige diertjes, niemand zit te wachten op een spinnenplaag. Spinnen leggen verschillende eitjes naargelang de soort.
Eigenschappen van spinneneitjes :
- De eitjes worden in een zijden zakje gelegd
- De plaats waar de eitjes verstopt zitten en het tijdstip waarop ze gelegd worden, hangt af van de soort
- Het aantal eitjes varieert tussen 2 en 1.000
Duiveneieren
Geen paniek ! Ik weet ook wel dat duiven geen insecten zijn. Maar in bepaalde omstandigheden kunnen duiven wel voor heel wat overlast zorgen. Soms worden ze ook « de ratten van de lucht » genoemd omdat ze in stedelijke gebieden veel schade en hinder kunnen veroorzaken.
Duiven zijn experts in het leggen van eieren. Ze planten zich snel voort en hun nesten huisvesten vaak allerlei bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om gebouwen duivenvrij te houden.
Maar wees altijd waakzaam als je denkt een duivennest te hebben ontdekt. Sommige (beschermde) vogels hebben eieren die er quasi hetzelfde uitzien. Raadpleeg eerst een professional vooraleer tot actie over te gaan.
Eigenschappen van duiveneieren :
- 2 à 3 nesten van elk 2 eieren per jaar
- De eieren zijn wit en komen na 18 dagen uit
- In tegenstelling tot insecteneitjes zijn duiveneieren groot en dus heel goed zichtbaar 😉
Nu je weet dat je niet enkel paaseitjes moet zoeken maar ook alert moet blijven voor insecteneitjes, kan je met een gerust gemoed Pasen gaan vieren.
Zalig Paasfeest iedereen! Goede jacht op paas- en insecteneitjes!
En je weet het: als je ons nodig hebt, bel dan het GRATIS nummer 0800 20 160 of stuur ons een email.
Laat een reactie achter