Effect opwarming op insecten
Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat tegen het jaar 2050 de verliezen in de Europese voedseloogsten wel eens zouden kunnen verdubbelen door de schade die insecten aanrichten aan gewassen. Dit komt doordat de komende 30 jaar de temperaturen op de aarde nog verder de hoogte zullen ingaan.
Wetenschappers voorspellen dat ongedierteplagen zullen toenemen in de regio die bekend staat als de “broodmand van Europa”. Dit zou als gevolg hebben dat 11 landen te kampen zullen krijgen met ernstige oogstverliezen waaronder de UK, Zweden en Ierland. In deze landen zouden de verliezen kunnen oplopen tot 75% in 2050 – zelfs als ze hun huidige engagementen nakomen om de uitstootgassen van serres te reduceren.
De studie die werd gepubliceerd in de krant Science, voorspelt een toename van de insectenpopulatie alsook een verhoogde stofwisseling van insecten naarmate de aarde verder opwarmt. “In sommige landen met gematigde temperaturen wordt verwacht dat de schade aan oogsten die veroorzaakt wordt door insecten exponentieel zal toenemen naarmate de temperatuur toeneemt. Hierdoor komen de tarweproducenten enorm onder druk te staan,” zegt Professor Joshua Tewksbury, één van de mede-auteurs van de studie en onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Colorado Boulder. Momenteel verminderen insecten de oogstopbrengsten met 2.5%. Dit betekent een verhoging van 75% in de verliesresultaten wat neerkomt op 4.4% oogstverliezen veroorzaakt door insecten. In totaal zou dit betekenen dat de Europese tarwe-oogst een jaarlijks oogstverlies van meer dan 16 miljoen ton zou ondergaan door het toedoen van insecten – aldus de studie. Gezien over heel Europa wordt in de studie gesproken over een toename van 50% tot 100% in de oogstverliezen van tarwe – veroorzaakt door insectenplagen – en in Noord-Amerika zouden de verliezen in de maïsoogst oplopen met 30 à 40%. Het onderzoek is gebaseerd op een schatting die stelt dat de aarde zal opwarmen met 1.7°C à 2°C – een zeer plausibel scenario zelfs als alle landen hun juridisch bindende doelstellingen nakomen die in het de klimaatovereenomst van Parijs werden overeengekomen.
Laat een reactie achter