Insecten: alternatief voor vlees?
Krekels, sprinkhanen en meelwormen bevatten evenveel mineralen dan rood vlees.
Insecten eten blijft een ietswat raar idee bij ons in het Westen maar op andere plaatsen in de wereld is het eten van insecten de normaalste zaak van de wereld. De cijfers van de Verenigde Naties spreken over 1.900 eetbare soorten insecten. We wisten al eerder dat ze een goed alternatief zijn voor de proteïnen die je in vlees vindt, maar hoe het zit met de hoeveelheid ijzer en mineralen was nog niet duidelijk. Ijzer is een belangrijke voedingsstof die je snel tekort hebt als je geen vlees eet.
Krekels aan de top
Een studie van het King’s College in Londen onderzocht de mineralen in sprinkhanen, krekels, meel- en buffalowormen en de gemiddelde hoeveelheid die geabsorbeerd wordt tijdens het verteringsproces.
Uit het onderzoek blijkt dat de insecten verschillende concentraties ijzer, calcium, koper, magnesium en zink bevatten. Krekels bevatten de hoogste concentratie ijzer. Bovendien worden mineralen als calcium, koper en zink van eetbare insecten worden gemakkelijker geabsorbeerd dan dezelfde mineralen die afkomstig zijn uit vlees.
Insecten als oplossing voor voedselschaarste
We mogen dus gerust stellen dat insecten eten perfect kan bijdragen tot het oplossen van de voedselschaarste die de groei van de wereldbevolking met zich meebrengt. “De resultaten wijzen erop dat veelgebruikte insectensoorten een goede bron van ijzer kunnen vormen en een alternatieve strategie kunnen zijn voor een toegenomen mineraalconcentratie in het menselijke dieet”, zegt Yemisi Latunde-Dada, hoogleraar aan de Faculteit Voedingswetenschappen aan het King’s College.
Maar aangezien Westerlingen nog niet echt klaar zijn om het bakje chips te vervangen door een bakje meelwormen, is het misschien een goed idee om het proces geleidelijk aan door te voeren en eerst over te stappen op een mengvorm. “Eetbare insecten kunnen gebruikt worden in een mix, bijvoorbeeld samen met plantenmateriaal”, zegt Latunde-Dada. Maar daarvoor moet er eerst nog meer onderzoek gebeuren. “Ons uiteindelijke doel zijn studies met menselijke proefpersonen. Er is nog heel wat onderzoek nodig om de ijzerconcentraties te onderzoeken, en ook de componenten die de opname van ijzer verhogen.”
Insecten eten is goed voor het klimaat
Bovenop het gegeven dat insecten veel proteïnen en mineralen bevatten, hebben ze ook het voordeel dat hun ecologische voetafdruk vele keren minder groot is dan die van rundsvlees. Het kweken van insecten vergt minder plaats en ze produceren geen gassen zoals runderen. De gassen die runderen verspreiden, zijn in grote mate verantwoordelijk voor de klimaatveranderingen. Wanneer zij hun voedsel verteren, produceren koeien methaan – een broeikasgas dat tientallen keren krachtiger is dan CO2. De vleesproductie is dan ook wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 15% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Het eten van insecten of entomofagie zou dus ook een oplossing kunnen bieden voor het broeikaseffect.
Insecten eten is gezond
Entomofagie heeft dus alleen maar voordelen. Ook voor de gezondheid. Want teveel vlees eten verhoogt het risico op hart- en vaatziektes, overgewicht en suikerziekte. Sommige stemmen zeggen zelfs dat rood vlees de kans op kanker vergroot.
Insecten eten is dus de boodschap. Rentokil gaf alvast de aftrap 2 jaar geleden met Pestaurant – een heuse insectenproeverij in het Brusselse Zuidstation.
Mocht uw nieuwsgierigheid gewekt zijn, dan kan u de 2 heerlijke receptjes uitproberen die u vindt in onze blog van 23 april 2015: Waarom niet eens een insectje klutsen?
Want gezondheid en klimaat moet een prioriteit zijn voor iedereen.
Laat een reactie achter