Kruipende insecten
Er wordt gezegd dat insecten 90% uitmaken van de diversiteit van het dierenrijk op aarde. Er zijn momenteel meer dan een miljoen beschreven soorten en een geschatte 10 miljoen soorten in totaal.
De meeste volwassen insecten hebben vleugels en bewegen zich voornamelijk vliegend voort. Sommige insecten, zoals kakkerlakken, hebben vleugels maar houden niet van vliegen. Ze geven de voorkeur aan kruipen om voedsel en onderdak te vinden. Termieten en mieren zijn meestal vleugelloos en bewegen zich kruipend, maar produceren ‘voortplanters’ die tijdelijk vleugels hebben tijdens een korte paartijd.
Andere insecten, zoals vlooien en luizen, hebben geen vleugels en kunnen alleen kruipen of springen om zich voort te bewegen. Met kruipende insecten worden hier insecten bedoeld die worden gezien als plaag, vooral door hun kruipende gedrag.
Kenmerken van insecten
Deze diertjes zijn te herkennen aan hun exoskelet en driedelige lichaam, dat bestaat uit een hoofd met samengestelde ogen, een paar voelsprieten en veel verschillende monddelen, een borststuk met zes poten en vaak één of twee paar vleugels, en een buik.
De meeste insecten doorlopen een levenscyclus die begint met eieren en een serie van ontwikkelingsstadia of vervellingen, voor ze volwassenheid bereiken. Dit bestaat gewoonlijk uit ei, larve (bijv. een rups of made), pop (vaak in een cocon), en volwassene, die vaak vleugels heeft.
Spinachtigen
Andere geleedpotigen, zoals de spinachtigen (spinnen, teken, mijten, schorpioenen) en de duizendpootachtigen hebben geen vleugels en bewegen zich voort door te kruipen. Ze worden
gekenmerkt door twee lichaamsdelen, het kopborststuk (samengestelde kop en borst), en een buik met acht poten. Teken en mijten hebben een soortgelijke levenscyclus als insecten, met de fasen ei, larve, nimf en volwassene. Spinnen en schorpioenen produceren eitjes en brengen het larvestadium door in het ei waarna ze uitkomen als kleine, onvolgroeide volwassen die verschillende stadia van vervelling doormaken voor ze een volwassen formaat bereiken. Voor het gemak worden deze tot de kruipende insecten gerekend.
Insectenplagen
Kruipende insecten en spinachtigen worden om verschillende redenen als plaag gezien:
- Beten kunnen pijn en zwelling veroorzaken door de reactie van ons immuunsysteem op ‘vreemd materiaal’ die het insect/ de spinachtige injecteert met de mond;
- Steken kunnen pijn en allergische reacties veroorzaken door het gif dat in de huid wordt geïnjecteerd;
- Insectenbeten kunnen een groot aantal serieuze bacteriële, virale en parasitaire ziekten overbrengen op mensen en hun huisdieren;
- Allergenen die worden geproduceerd bij besmettingen in huis kunnen astma veroorzaken;
- Besmetting van voedsel, water en oppervlaken door mechanische overbrenging van ziekten, in huizen en bedrijven;
- Consumptie van en schade aan opgeslagen voedsel in huizen en bedrijven;
- Schade aan stoffen producten zoals kleding en meubels;
- Schade aan houten structuren en producten.
Hebt u last van kruipende insecten? Aarzel dan niet en neem contact op met één van onze experts op het gratis nummer 0800 20 123 of stuur ons een email.
Bezoek ook onze pagina insectenbestrijding op www.rentokil.be.
Laat een reactie achter