Galwespen, voor bomen gevaarlijk
Het is de eerste keer dat in Vlaanderen galwespen opgemerkt worden. Deze nieuwe bezoekers zijn lastige insecten omdat ze tamme kastanjebomen belagen en omdat hun verspreiding moeilijk – zo niet onmogelijk – tegen te houden is. De galwespen zijn voor het eerst opgemerkt in Bree, maar hebben zich ondertussen al verspreid naar andere gemeenten in Limburg. Men verwacht dat het niet lang zal duren vooraleer ze ook de andere provincies zullen inpalmen.
De kastanjegalwesp – of kortweg galwesp – is een klein insect van zo’n 2,5 tot 3 mm. Je vindt ze enkel op tamme kastanjebomen. Ze hebben ongeveer dezelfde bouw als een gewone wesp, maar zijn iets kleiner van gestalte. Ze zijn ook niet agressief en vallen geen mensen lastig. Geen reden tot paniek voor je kinderen dus!
De “huisjes” of “gallen” die de galwespen maken zijn 5 à 20 millimeter groot. Ze zijn hard en bevinden zich voornamelijk op jonge twijgen, op de bladstelen en de hoofdnerf van de bladeren. De gal verandert van kleur en wordt bruinachtig van klaar nadat de galwespen hem verlaten hebben.
Het is moeilijk om deze insecten te bestrijden met insecticides omdat de gal de larven beschermt. De kastanjeboom wordt in zijn ontwikkeling gehinderd door galwespen: hij groeit trager en levert minder kastanjes op. Wetenschappers spreken van 50 tot 70% kastanjes. Galwespen zijn dus wereldwijd vijand nummer 1 voor tamme kastanjebomen.
Het grote verschil met de gewone wespen die wij kennen is dat ze niet steken. Hun legboor dient enkel om eitjes te leggen in plantenweefsel. Ze zijn dus volledig ongevaarlijk voor de mens.
Benieuwd hoe snel deze nieuwe soort wesp ons Belgenlandje zal “overmeesteren”. Wij houden het alvast in het oog en houden u op de hoogte. Hopelijk neemt het niet zo’n vaart en kan u de kids toch nog meenemen op een herfstwandeling met de klassieker “kastanjes rapen” op de agenda!
Beste, Vandaag 30/9/2018 3 van deze eikengalwespballetjes gevonden in Walem, deelgemeente Mechelen, provincie Antwerpen.