0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Fruitvliegjes: bekend zomerfenomeen

Wat moet je doen tegen fruitvliegjes?

Bijna iedereen heeft wel eens overlast ervaren van fruitvliegjes. Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die je in de zomermaanden vaak rond je fruitschaal en door je huis of bedrijfspand ziet vliegen. Fruitvliegjes horen tot de familie van de Drosophilidae (fruitvliegen) en tot de orde van de Diptera (tweevleugeligen). De fruitvlieg wordt ook wel eens de ‘bananenvlieg’ genoemd en in het Engels is de fruitvlieg ook wel bekend als ‘vinegar fly” (azijnvlieg). Net als ‘gewone’ vliegen, kunnen fruitvliegjes voor veel ergernis zorgen, zowel thuis als in bedrijfspanden.

Hoe ziet een fruitvlieg eruit?

Een volgroeide fruitvlieg is ongeveer 3 tot 4 millimeter lang, geelbruin van kleur en heeft vaak helderrode ogen. Deze ogen zijn vrij groot in verhouding tot de grootte van de kop. Gedurende het vliegen hangt het achterlijf naar beneden. Je komt fruitvliegjes vaak tegen op of rondom fruit en afvalbakken. De larve van een fruitvlieg is ongeveer 3 millimeter lang en heeft aan het uiteinde van het lichaam een paar adembuizen. Deze adembuizen zijn intrekbaar en dienen voor de ademhaling in vloeistoffen.

De leefwijze van fruitvliegjes

Fruitvliegjes komen vaak voor in huis, maar ook in bedrijven in de voedingsindustrie zoals bierbrouwerijen, confituurfabrieken, limonadefabrieken, fruitwinkels en in de horeca. Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Ze voeden zich ook met rottende planten, sap van beschadigde planten en soms met schimmels. Het ei, de larve en de pop van fruitvliegjes leven in dezelfde rottende of gistende massa waarmee ook het volwassen insect zich voedt. Vers, gaaf fruit wordt niet aangetast; alleen aangesneden of beschadigd fruit.

Hoe lang leeft een fruitvliegje?

Fruitvliegjes komen op etensresten en overrijp fruit af om daar de perfecte plek te zoeken om eitjes af te zetten. De wijfjes leggen 400-900 eitjes in gistend of rottend materiaal zoals fruit, groente en zure melk. Het duurt 8 tot 11 dagen voordat het fruitvliegje is volgroeid. De fruitvlieg leeft vervolgens tussen de 2 en 9 weken. Deze korte levenscyclus zorgt ervoor dat het zien van slechts enkele fruitvliegjes snel kan uitmonden in een grote plaag van fruitvliegjes.

Waar komen fruitvliegen op af?

De naam ‘fruitvlieg’ zegt het al: ze komen (onder andere) op overrijp fruit af. Naast fruit zijn er echter nog talloze voedingsmiddelen die fruitvliegjes aantrekken. Let in de warme zomermaanden vooral op:

  • Overrijpe en rottende stukken fruit en groente
  • Niet goed afgesloten flessen met azijn
  • Oude koffiepads en koffiedik in koffiezetapparaten en gebruikte theezakjes.
  • Oude, verwelkte en bedorven bossen bloemen en planten
  • Voedsel en voedingsresten in de vuilnisbak
  • Restjes drank in bierflesjes, wijnflessen en glazen

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Om overlast van fruitvliegjes te voorkomen is het belangrijk om de bron van de plaag te achterhalen. De hierboven opgesomde voedingsmiddelen zijn vaak de bron van een plaag. Het is daarom belangrijk om fruit en groenten niet te lang en onafgedekt te bewaren. Afval van groenten en fruit moet goed opgeruimd worden, net als zure melk. Daarnaast is het belangrijk om rioolputjes regelmatig schoon te maken en daarna goed door te spelen moet schoon water. Spoel lege frisdrank- en bierflesjes af voordat je ze wegzet en bewaar ze op een koele plaats. Plaats zacht fruit  en fruittaarten in een koeltoog. De koeling heeft een werend effect op de fruitvliegjes en de cyclus wordt stilgelegd. Geschonden fruit moet je onmiddellijk verwijderen en in een buitencontainer plaatsen. Laat je containers in de zomer frequenter ophalen.

Mocht je ondanks deze maatregelen nog last hebben van fruitvliegjes en wil je informatie over het bestrijden van fruitvliegjes? Neem dan contact op met Rentokil Pest Control via het contactformulier of bel ons op het gratis telefoonnummer 0800 20 160.

Commerciële vliegenbestrijding

Een reeks commerciële vliegenbestrijdingsunits, ontworpen voor een doeltreffende bestrijding en lagere energierekeningen.

  • Optimalisatie van LED-lampen met hoge aantrekkingskracht
  • Mooi design dat naadloos in uw bedrijfsomgeving past
  • Verschillende energiemodi die zich automatisch aanpassen, waardoor het energieverbruik daalt en de ecologische voetafdruk kleiner wordt
Voor meer informatie

Articles liés