Bedwantsen: je hebt ze liever niet in je bed!
Om heel nauwkeurig te zijn, zijn bedwantsen eigenlijk geen insecten, maar ectoparasieten. Een andere naam voor bedwants is wandluis of bedbug. Bedwantsen meten ongeveer 5 millimeter en hebben een roodbruine kleur. De jonge bedwantsen – ook wel nimfen genaamd – zijn doorzichtig. Pas als ze bloed beginnen zuigen, veranderen ze van kleur.
Bedwantsen leven als sinds oudsher samen met de mens maar door het gebruik van het bestrijdingsmiddel DDT waren ze bijna uitgeroeid in het westen. U leest het goed “waren” want de bedwants is wer helemaal terug van weggeweest.
Gedurende jaren was het aantal bedwantsengevallen zeer beperkt en stabiel, maar sinds 2009 merken wij bij Rentokil dat de bedwants weer in opmars is omdat het aantal meldingen sinds dan aanzienlijk is gestegen.
En nu krijgen wij bijna dagelijks oproepen van mensen die vermoeden dat ze bedwantsen hebben of er wel degelijk hebben. Door de globalisering en de democratisering van reizen, gaan steeds meer mensen op reis. En zo gebeurt het dat wij soms bedwansten mee naar huis brengen na één van onze exotische uitstapjes. De bedwants komt in je koffer terecht en komt simpelweg mee om zich hier opnieuw voort te planten.
Bedwantsen herkennen
Bedwantsen zijn echt niet het type souvenir dat je wil meebrengen uit vakantie want een bedwantsenplaag is niet zo gemakkelijk onder controle te krijgen zonder professionele hulp. Er zijn wel een aantal trucjes om gemakkelijk bedwantsen op te sporen zodat je her risico dat je ze meebrengt uit het buitenland tot een minimum beperkt blijft. En denk maar niet dat ze alleen in hotels voorkomen: ook in de caravan, de tent of de mobile home kunnen de diertjes zich verstoppen.
Leg je koffer niet meteen op het bed wanneer je aankomt in het hotel. Zet ze bij voorkeur in de badkamer – daar komen bedwantsen zelden voor.
Ga dan onmiddellijk op zoek naar sporen van bedwantsen – levende beestjes maar ook uitwerpselen (rode vlekjes op linnengoed of hoofdeinden) en vervellingshuidjes.
Kijk goed op volgende plaatsen – want hier houden ze zich maar wat graag op:
- In de naden en de noppen van het matras. Niet erg leuk als het een oud matras is, maar het is nu enmaal de favoriete plek van de bedwants.
- In de randen waar de lattenbodem en het bed samen komen.
- Als het bed een hoofdeinde heeft, controleer of er achter het hoofdeinde geen bedwantsen verscholen zitten.
- Ook nachtkastjes en stopcontacten zijn ideale plekjes voor een bedwants om zich te verschuilen.
Als je sporen ontdekt in je kamer, ga dan direct naar de receptie en vraag een andere kamer. Neem niet de kamer ernaast, eronder of er vlak boven want bedantsen verspreiden zich volgens het kubus principe. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een tent, caravan of mobile home: accepteer deze niet als je bedwantsen hebt gevonden.
Helemaal zeker ben je natuurlijk nooit. Een kleine plaag is zeer moeilijk te ontdekken? Alleen opgeleide experts herkennen de kleinste signalen.
Maar laat bedwantsen je vakantiepret vooral niet bederven. Geniet ervan en bel gewoon Rentokil als je vermoedt dat je te maken hebt met bedwantsen. Wij hebben een effectieve en milieuvriendelijke oplossing voor een bedwantsenprobleem.
2 Reacties