0800 20 160 Neem contact met ons op Verzoek om terug te bellen

Textielinsecten

Textielinsecten zijn motten en kevers die zich voeden met het natuurlijk eiwit 'keratine'. Keratine zit in textiel van dierlijke oorsprong zoals wol, zijde, dierlijk haar, veren en leder.

Eigenlijk is het de larve van de het textielinsect, zoals de larve van de tapijtkever, die de schade veroorzaakt. Volwassen tapijtkevers voeden zich met nectar en stuifmeel van bloeiende planten. Motten eten niet.

Indien onbehandeld kunnen textielinsecten onherstelbare schade veroorzaken.

Tekenen van textielinsecten

Textielinsecten vindt men vaak in tapijten en andere producten die met dierlijk materiaal gemaakt worden, zoals wollen dekens. Als u weet wat en waar u naar tekenen van textielinsecten u moet zoeken, wordt het gemakkelijker om een probleem tijdig op te sporen.

Als u in uw huis of bedrijf kleding of objecten hebt die aangetast kunnen worden door textielinsecten, is het van essentieel belang om regelmatig te controleren of ze niet besmet zijn.

Gevoelige zones:

 • Kleding van dierlijke stoffen, wollen tapijten of gestoffeerde meubels
 • Historische kunstvoorwerpen, opgezette dieren en goederen op basis van textiel
 • Etenswaren en dierenvoeding (een aantal soorten textielinsecten kan ook leven op voedingsmiddelen als bijvoorbeeld granen en hondenbrokken)
 • Vilt en andere materialen waar dierlijk haar in is verwerkt

Karakteristieke tekenen van een infestatie van textielinsecten

Tekenen van schade door textielinsecten worden vaak pas zichtbaar na een hele tijd. Dit komt doordat textielinsecten zich graag ophouden op donkere en rustige plekken. Dit heeft tot gevolg dat ze vaak al jaren bezig zijn met het aantasten van uw objecten zonder dat u het gemerkt hebt. Vandaar het belang van regelmatig schoonmaken.

Textielinsecten: tekenen

 • Levende of dode volwassen insecten - Zoals tapijtkevers of motten, deze worden vaak gevonden in de buurt van ramen en op delen van tapijten waarop niet veel gelopen wordt. Om hun aanwezigheid te bevestigen, kunt u meubels verplaatsen om zo de vloer onder deze meubels te kunnen bekijken. Let op motten die van achter of onder meubilair vandaan vliegen.

 • Schade - Vaak veroorzaakt aan producten van natuurlijke stoffen zoals kleding, tapijten, matrassen, kussens en meubels met vullingen van veren of paardenhaar, wandtapijten, lederen boekbanden, gestoffeerde meubels, zijde en objecten van veren, maar ook borstels en penselen gemaakt van natuurlijke haren en historische kunstvoorwerpen.

 • Uitwerpselen en vervellingshuidjes - Larven van tapijtkevers produceren uitwerpselen ter grootte van een zoutkorrel en hun vervellingshuidjes lijken op een bruin schelpje. Men vindt ze vooral op plaatsen waar de besmetting het ergst is. Inspecteer het tapijt onder meubels, rond plinten en in hoeken, en let op aangevreten stukken, de aanwezigheid van uitwerpselen van insecten, zijde draden, cocons, en vervellingshuidjes.

 • Larven - De larven van textielinsecten verbergen zicht het liefst op rustige, donkere plaatsen, zoals onder grote meubels (die niet vaak worden verplaatst) of in kasten. Tapijtkeverlarven hebben een afwisselend licht en bruin gestreept lichaam en zijn bedekt met dichte plukjes haar.

 • Eitjes - Controleer op eitjes van textielinsecten, deze worden vaak gelegd in luchtkanalen, kasten, onder meubels en op textiel en stoffen. De eitjes zijn echter zeer moeilijk te zien voor iemand die niet getraind is

Textielinsecten Bestrijden

Denkt u dat u een probleem hebt met textielinsecten? Neem contact op met Rentokil voor een snelle, effectieve en veilige bestrijding. Bel ons op het gratis nummer 0800 20 123 of stuur ons een e-mail. De Rentokil specialisten in het bestrijden van textielinsecten beschikken over een uitgebreide kennis over textielinsecten. Zij zijn erop getraind om de sporen te herkennen en een gepaste oplossing voor te stellen.

Onze oplossingen tegen voorraadinsecten

Er zijn veel verschillende soorten voorraadinsecten die zich tegoed doen aan stocks van voedingswaren en andere producten.

 • Rentokil waakt over een goede hygiëne en gezondheid.
 • Preventie is voornamelijk belangrijk in de voedingsindustrie en de horeca.
 • Snelle, efficiënte en veilige interventie door Rentokil experts
Voor meer informatie

Gerelateerde posts