Alarm! Fruitvliegjes gespot.
De telefoon rinkelt. Complete paniek. Een klant die op het punt staat om te vertrekken op zakenreis gaat volledig uit haar dak omdat haar keuken vol fruitvliegjes zit. Ik zeg haar dat ze moet checken of er ergens rottend voedsel rondslingert, maar ze beweert van niet. Ze heeft alles nagekeken en niets gevonden. Ik stel haar gerust en zeg dat er iemand zal langskomen om haar probleem met de fruitvlieg op te lossen.
Fruitvliegjes of Drosophila worden aangetrokken door zoete geuren van (rottend) fruit, alcohol, azijn en ander eten en drinken. Bij ideale omstandigheden – vooral in de zomer – planten ze zich zeer snel voort. Een wijfje legt tussen 400 en 900 eitjes en het duurt slechts 8 à 11 dagen vooraleer de eitjes uitkomen. Een volwassen fruitvlieg leeft een 9-tal weken. Je zal dus maar net met vakantie zijn …
Onze servicemedewerker gaat onmiddellijk bij haar langs om de situatie te bekijken. Gelukkig maar want de fruitvliegjes zitten ondertussen al in de gang en zelfs in de woonkamer. Een bestrijding is dus zeker aangewezen zodat ze met een gerust hart op zakenreis kan vertrekken. Dus worden alle plankjes in de keuken en het aanrecht ontruimd omdat het nooit aangewezen is om eten te laten staan als er bestreden wordt. Plots merk ik een potje op met een merkwaardige inhoud. De dame in kwestie begint te blozen en zegt dat het waarschijnlijk ooit nog limoenen geweest waren … De oorzaak van de fruitvliegenplaag is dus duidelijk.
Als je last hebt van de fruitvlieg moet je dus alle kastjes nakijken en de vuilbak leegmaken en schoonmaken. Als je de oorzaak niet vindt, kijk dan ook eens de planten na. Rouwmuggen zijn ongeveer even groot als fruitvliegen en worden dus soms wel met elkaar verward. Zij ontwikkelen zich in plantaardig materiaal en paddenstoelen. Besmetting ontstaat meestal uit verse, nieuwe potgrond, waarin vaak larven of eieren van rouwmuggen meekomen. Uiteindelijk kunnen deze schadelijk zijn voor je planten.
Laat een reactie achter