Neem contact met ons op 0800 20 160  of Contact Us

Ander ongedierte

Je huis delen met één van de vele soorten ongedierte die in België voorkomen is allesbehalve aangenaam. In veel gevallen zijn deze beestjes niet alleen dragers van ziektes maar kunnen zij ook schade aanrichten aan uw bezittingen. Bovendien hebben veel mensen een panische angst voor muizen, spinnen, kakkerlakken en andere enge soorten ongedierte.

Soorten problemen met ongedierte

Er zijn duizenden verschillende soorten “kleine beestjes” of “tijdelijke indringers”. Het is niet gemakkelijk om te achterhalen om welke soort het exact gaat en of ze al dan niet gevaarlijk zijn.

Hoe houd ik ongedierte buiten?

Het afdichten van toegangsroutes kan helpen ongenode gasten buiten te houden. Veel gebruikte routes zijn openingen onder deuren en rond leidingen naar buiten of aangelegen woningen.

Dicht ook de openingen af waar deze insecten kunnen gaan nestelen. Veel van deze insecten, zoals de oorwurm en de tapijtkever, zijn vooral 's nachts actief en verstoppen zich overdag in kieren en spleten in muren, langs plinten of achter wandcontactdozen.

Stofzuig tapijten en vloerbedekking regelmatig om eventuele eitjes van de tapijtkever te verwijderen en gebruik regelmatig een insectenwerende tapijtreiniger.

Meestal komen insecten uw huis binnen omdat ze op zoek zijn naar voedsel en water. Zorg er daarom voor dat er geen voedsel en water beschikbaar is en tref de volgende maatregelen:

 • Bewaar voedingsmiddelen in dozen of in afgesloten plastic zakken
 • Ruim voedselresten en gemorste voedingsmiddelen altijd onmiddellijk op
 • Ruim voedselresten onder koelkasten en fornuizen op
 • Maak gebruikt serviesgoed en bestek onmiddellijk schoon
 • Laat dierenvoeding, water en kattenbakken 's nachts niet staan
 • Bewaar afval of compost in afgesloten bakken
 • Kijk uit met vieze luiers of vieze kleding
 • Laat vloeistoffen 's nachts niet in gootstenen of emmers staan

Zilvervisjes hebben een vochtige, maar ook warme omgeving nodig. Zorg er daarom voor dat kamers droog zijn en goed geventileerd worden.

Bijtende insecten

Insecten bijten met als doel zichzelf te voeden met uw  bloed. De beten zelf zijn meestal niet pijnlijk, maar de resulterende irritatie is ongemakkelijk.

Het is voornamelijk pijnlijk voor mensen die lijden aan meerdere of herhaalde insectenbeten. Dit is vaak het geval met bijtende insecten die in huizen wonen, zoals vlooien of bedwantsen.

Maar u kan uw huis laten behandelen om u van bijtende insecten te ontdoen; er zijn ook basisvoorzorgsmaatregelen die het risico op bijten in de open lucht aanzienlijk verminderen.

Bijtende insecten en gezondheid

In veel delen van de wereld verspreiden bijtende insecten ernstige ziekten zoals malaria, tyfus, gele koorts, het West-Nijlvirus en encefalitis. Als u tropische landen bezoekt, plan vooraf uw vaccinaties in en neem uw voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan bijtende insecten te voorkomen.

In België brengen bijtende insecten zelden ziekten over.

Er is een klein risico dat u de ziekte van Lyme oploopt, voortgebracht door teken die zich in hoge grassen bevinden die vaak door herten of boerderijdieren bezocht worden. Volg de onderstaande tips om bijtende insecten te voorkomen als u buiten bent.

Het grootste risico van bijtende insecten is de irritatie van de huid als gevolg van de beet. Wanneer de insecten bijten, injecteren ze speeksel dat de bloedstroom mogelijk maakt zonder coagulatie. Het is de immuunrespons op dit speeksel die de irritatie veroorzaakt.

Gevoeligheid voor bijtende insecten

Het lijkt erop dat insecten sommige mensen liever bijten dan anderen en dat we verschillende niveaus van gevoeligheid voor de beten vertonen. Over het algemeen zijn jonge kinderen en kinderen die herhaaldelijk gebeten worden, gevoeliger.

Insectenbeten vereisen zelden medische behandeling. Het is echter noodzakelijk om onmiddellijk een ambulance te bellen als een beet resulteert in zwelling van de keel, mond of tong die de ademhaling belemmert.

Het risico op allergische reacties is groter bij insectensteken (wespen of bijen, vaak) dan bij beten. Nogmaals, bel een ambulance als u vermoedt dat een angel verantwoordelijk is voor de symptomen van een hevige allergische reactie.

Behandeling van insectenbeten

De belangrijkste behandeling van een insectenbeet is het reinigen van de wond.

Als u restanten van het insect vindt in de wond, verwijdert u deze voorzichtig met uw vingernagel of pincet. Reinig vervolgens met zeep, water of alcoholdoekjes.

De zwelling kan direct na de steek worden verminderd door een koud kompres aan te brengen, zoals een, in een doek gewikkeld, ijsblokje (breng nooit ijs rechtstreeks op de huid aan).

Het verdwijnen van de zwelling veroorzaakt door een injectie kan een week duren en de jeuk zal enkele dagen aanhouden.

De jeuk en zwelling kunnen worden verlicht door een antihistaminica-crème aan te brengen voor beten en steken. Orale antihistaminica ("hooikoortstabletten") kunnen ook effectief zijn bijmeerdere beten.

Probeer niet te krabben aan je beten omdat dit de irritatie verhoogt en de besmetting van de beet door bacteriën kan bevorderen.

Raadpleeg een arts als:

 • De zwelling of pijn is zo hevig is dat het de beweging of slaap hindert.
 • De zwelling na meer dan een dag na de steek blijft verergeren.
 • De beet geïnfecteerd lijkt.

Herhaalde steken, zoals die veroorzaakt door een vlooieninfestatie, kunnen huidsensibilisatie en dermatitis veroorzaken. Raadpleeg een apotheker of arts voor behandeladvies.

 

Identificatie van bijtende insecten

In de meeste gevallen is het heel moeilijk om het insect aan zijn beet te identificeren. De reacties op de beten zijn zelfs zo variabel dat ze vaak leiden tot een verkeerde diagnose.

Over het algemeen is het beter om te identificeren waar de beet heeft plaatsgevonden, op zoek te gaan naar andere indicatoren om het insect te identificeren en vervolgens ervoor te zorgen dat het gebied kan worden behandeld of vermeden, om toekomstige beten te voorkomen.

Bijtende insecten in het huis

Een aantasting van bijtende insecten in een huis kan vervelend zijn, maar er is geen reden om het daarbij te laten. Er bestaan immers behandelingen ​​om het probleem te verhelpen. 

In België onderscheiden we drie belangrijke soorten bijtende insecten in huizen. 

Muggen

 • Steken meestal na zonsondergang of 's nachts.
 • Hebben de neiging in de buurt van langzaam bewegende wateroppervlakken te zijn.
 • Ze worden vaak gezien rustend op de plafonds en aan de bovenkant van de muren.

Houd ramen 's nachts gesloten of gebruik horren om te voorkomen dat muggen het huis binnenkomen.

Eenmaal in het huis kunnen muggen worden behandeld als elk ander vliegend insect.

Vlooien

 • Geassocieerd met katten en huishonden
 • Ze worden vaak gevonden bij het verhuizen naar een huis waar huisdieren waren.
 • Zal mensen gaan bijten als er geen huisdieren meer zijn.
 • De beten bevinden zich vaak rond de enkels en onderaan de benen.

Raadpleeg onze vlooienbehandelingsgids als u een besmetting bij u thuis vermoedt.

Bedwantsen

 • Nachtelijke insecten die ‘s nachts bijten.
 • De beten kunnen overal op het lichaam zijn.
 • Laat kleine bloedvlekken op de lakens achter.
 • Vlekken op de matrassen en in de omgeving.

Raadpleeg onze gids voor de behandeling van bedwantsen als u een besmetting bij u thuis vermoedt.

Naast deze grote bijtende insecten, kunnen er veel andere soorten insecten in huis zijn. Alles kan worden behandeld.

Rentokil biedt een hulpdienst gericht op de problemen van bijtende insecten en ander ongedierte in het huis. Onze service is snel, efficiënt en biedt het hoogste niveau van beveiliging voor uw gezin en huisdieren.

Als u extra advies nodig hebt of een bezoek wilt regelen met een Rentokil-technicus, bel ons dan op 0800 20 160.

 

Bijtende insecten buiten

Het is vaak moeilijk te bepalen waar en wanneer u gebeten bent, ongeacht het insect dat u gebeten  heeft. In het geval van een beet, kunt u best stappen ondernemen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Tips om te voorkomen dat u buitenshuis wordt gebeten:

 • Vermijd het dragen van felle kleuren en sterke geuren of deodorants omdat deze insecten aantrekken.
 • Draag lange mouwen, een lange broek, schoenen en een hoed om de blootgestelde huid zoveel mogelijk te bedekken
 • Gebruik insectenwerende middelen op blootgestelde huiddelen.
 • Gebruik insectenwerende middelen of kaarsen tijdens het zitten.
 • Laat geen suikerhoudende dranken en etenswaren blootgesteld staan.
 • Vermijd gebieden met stilstaand water.
 • Benader geen hoog gras of struiken.
 • Stop je broek in je sokken als je door kreupelhout of braakliggende grassen wandelt.

Deze voorzorgsmaatregelen zijn vooral waardevol in de schemering en 's nachts, omdat veel bijtende insecten dan actiever zijn.

Parasieten in huis

Het is onmogelijk om een huis volledig hermetisch af te sluiten voor alle mogelijke insecten en ander ongedierte. Sommigen zijn onschadelijk maar andere - zoals parasieten - kunnen schade veroorzaken en gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Exact weten over welke soort het gaat, is essentieel om deze beestjes effectief te kunnen bestrijden.

De meest voorkomende parasieten in huis zijn de huisstofmijt die onzichtbaar is voor het oog maar die allergieën en in het ergste geval asthma kunnen veroorzaken. De hoofdluis is nog zo’n parasiet die je liever niet in huis hebt. Eens ze hun intrek hebben genomen, is het risico dat alle familieleden ermee te maken krijgen groot.

De kattenvlo en de hondenvlo zijn de klassiekers onder de parasieten die je in huis terugvindt. Ze maken hun intrede via huisdieren en ze installeren zich vervolgens permanent in uw huis totdat u een professionele ongediertebestrijder onder de arm neemt. Wilt u weten hoe u van vlooien afkomt, klik dan hier

Een andere parasiet die erg in opmars is in onze streken is de bedwants. Dit komt doordat steeds meer mensen reizen en bedwantsen meebrengen naar huis via hun bagage. Vervolgens verspreiden ze zich in uw hele huis en uw bed en zijn ze nog maar moeilijk weg te krijgen. Hier is professionele hulp van een ongediertebestrijder absoluut noodzakelijk. Contacteer Rentokil voor de bestrijding van bedwantsen.

Er bestaan veel middeltjes in de handel om parasieten te bestrijden, maar vaak zijn ze niet effectief of worden ze niet correct of op de verkeerde plaatsen gebruikt. Hebt u te maken met een grote infestatie? Doe dan een beroep op Rentokil - de expert in ongediertebestrijding - om uw probleem op te lossen.

Ongedierte op planten

Kleine insectjes die zich ophouden rond planten en bloempotten in uw huis. Het is niet erg aangenaam maar ze zijn normaal gezien onschadelijk. Deze parasieten brengen vooral schade aan aan planten. Sommige soorten beperken zich niet tot het eten van planten. Ze nemen er ook definitief hun intrek - verscholen achter de bladeren.

Hoe kom ik van ongedierte af?

Als er niets tegen gedaan wordt, zullen sommige ongenode gasten zich snel in grote aantallen vestigen en zich verspreiden naar aangrenzende woningen.

Als het een plaag van tapijtkevers betreft, raden we aan alle vloerbedekking grondig te stofzuigen en te behandelen met een insectenwerende tapijtreiniger. Als kleding, gordijnstof of zacht woningtextiel tekenen van een plaag vertoont of door larven van de tapijtkever is aangevreten, moet dit chemisch worden gereinigd.

Ongedierte bestrijden met doe-het-zelf producten

Er is een grote verscheidenheid aan doe-het-zelf producten verkrijgbaar waarmee u de diverse insecten en ongenode gasten effectief kunt bestrijden. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor een veilig en effectief gebruik.

Het zal echter niet meevallen, vooral niet met de vrij verkrijgbare producten, om alle hoeken en gaten te bereiken waarin een aantal van deze insecten zich graag verstopt. Een hardnekkige plaag vereist een professionele aanpak om te voorkomen dat het probleem opnieuw de kop op steekt.

Professionele ongediertebestrijding

De meeste enge kruipers of ongenode gasten zijn vooral hinderlijk in de tuin en niet zozeer in huis. Dit is echter niet altijd het geval en een aantal van deze plagen blijkt bijzonder lastig te bestrijden. Doe-het-zelf producten zijn een goede oplossing voor acute problemen; maar voor hardnekkige problemen is het inschakelen van een deskundige ongediertebestrijder noodzakelijk om voorgoed met een aantal enge kruipers af te rekenen.

De experts van Rentokil beschikken over diverse effectieve insecticiden voor de bestrijding van enge kruipers en ongenode gasten.

We proberen het risico van insecticiden in huis zo laag mogelijk te houden door het gebruik van merkproducten zoals het niet-giftige RID (Rentokil Insecticide Dust; Rentokil insecticidepoeder).

Rentokil heeft een service die ongedierteplagen in huis direct bestrijdt. Onze service is snel, effectief en biedt een hoge mate van veiligheid voor uw gezin en uw huisdieren.

Bel ons GRATIS op 0800 20 160 voor een bezoek van een Rentokil specialist of stuur ons een e-mail.

Rentokil: uw partner in ongediertebestrijding

Meer lezen over onze expertise bij u in de buurt

Postcode

Vestigingen


Zoeken


Ik heb hulp nodig bij

Contact


Bel uw plaatselijke vestiging

Particulieren: 0800 20 160
Bedrijven: 0800 20 123

of vul uw gegevens in en wij bellen u terug

myRentokil Login